Китай заяви, че няма да се откаже от използването на

...
Китай заяви, че няма да се откаже от използването на
Коментари Харесай

Китай не се отказва да използва сила срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китай съобщи, че няма да се откаже от потреблението на мощ в напъните си да сплоти Тайван с континента и даде обещание да предприеме всички нужни военни ограничения, с цел да победи " сепаратистите ", оповестява АП

В бяла книга за националната защита, оповестена през днешния ден, Китай изброява измежду най-важните си цели решимостта си да ограничи независимостта на Тайван и да се бори с това, което счита за сепаратистки сили в Тибет и крайния запад в Синцзян.

Документът, оповестен на всеки няколко години, обрисува китайската национална отбранителна политика. Докладът акцентира " защитния " метод на Китай, само че също по този начин дава обещание със " сигурност да контраатакува, в случай че бъде нападнат ".

Говорителят на министерството на защитата Ву Киан разяснява, че опасността от тайванския фракционизъм нараства и предизвестява, че тези, които търсят самостоятелност на Тайван, ще се окажат в задънена улица.

Всеки, който се осмелява да отдели Тайван от Китай ще срещне китайската войска, която сигурно ще се бори и уверено ще пази суверенното единение и териториална целокупност на страната, изяснява Ву.

Тайван, който е демократично ръководен остров, се раздели с управлявания от комунистическата партия континентален Китай на фона на гражданската война през 1949 година Китай твърди, че Тайван е част от неговата територия и се стреми към " цялостно обединяване ".

Съединени американски щати неколкократно предизвикаха гнева на Пекин, като продаваха оръжие на Тайван. Докато Съединени американски щати нямат публични дипломатически връзки с Тайван, американският закон изисква той да даде на Тайван задоволително военно съоръжение и услуги за самоотбрана.

По-рано този месец Съединени американски щати утвърдиха продажбата на оръжие за Тайван за 2,2 милиарда $ - предложение, което подтикна Китай да заплаши със наказания Съединени американски щати. Министерството на защитата на Тайван изясни, че желае оръжия в светлината на възходящата военна опасност от Китай.

Бялата книга показва също, че Съединени американски щати, Япония и Австралия се пробват да усилят военното си наличие и съюзи в Азиатско-тихоокеанския район, като внасят неустановеност в района.

Разполагането на американска система за противоракетна защита в Южна Корея съществено подкопава районния стратегически баланс, се споделя в отчета.

Освен това се отбелязва по какъв начин Япония повторното пояснява конституцията си след Втората международна война, която да разреши на нейните военни да оперират по-далеч от нейните крайбрежия.

Военната агресия на Китай през последните години провокира угриженост измежду другите тихоокеански страни в район, в който господства американският флот. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР