Китай започва да усеща ползите от почти 30-годишния контрол над

...
Китай започва да усеща ползите от почти 30-годишния контрол над
Коментари Харесай

Как китайският контрол на раждаемостта удари пенсионната система

Китай стартира да усеща " изгодите " от съвсем 30-годишния надзор над раждаемостта. Системата " едно семейство - едно дете " към този момент е анулирана, само че стопанската система на страната още дълго ще чува нейното ехтене.

Проблемът е, отбелязва MarketWatch, че популацията на Поднебесната империя бързо застарява и заплащанията в пенсионната система от младите служащи не са задоволителни, с цел да обезпечат нужното равнище на компенсации. Пенсионната системата на Китай ненапълно наподобява на американската, където потребностите на по-старото потомство се покриват от осигурителните вноски на работещите по-млади жители. Но има прекомерно малко от тях, показва изданието.

През 2016 година страната усили лимита за раждаемостта до две деца, само че последствията от тази стъпка, отбелязва изданието, няма да се почувстват скоро. Още през 2018 година специалисти от здравното списание Lancet пресметнаха, че понижаване на работната мощ в Китай ще се следи до 2030 година, а по-късно ще премине към напредък с помощта на новата демографска политика.

В същото време Китай има и различен проблем - дълголетниците. Изглежда, че това е прелестно, само че за пенсионната система това събитие се трансформира в същинско злополучие. Политиката на " едно семейство - едно дете " докара до дисбаланс във връзка с застаряващите жители и доста от тях рискуват да живеят през последните си години в цялостна беднотия.

Експертите означават, че виталният стандарт на по-възрастните китайци към този момент е по-нисък, в сравнение с в доста страни по света. Броят на хората на възраст над 60 години, живеещи в беднотия в градските региони на Китай, е 4.6%, в съпоставяне със междинния индикатор от 3.4% в другите страни. А в селските региони този дял е 22,3% в съпоставяне със междинното за света 7,8%, съгласно HelpAge International, неправителствена организация, основана в Лондон, която се занимава с проблемите на възрастните хора.

Китай е в цялостен ход върви пенсионна промяна. Страната стартира да уголемява обсега на пенсионното обезпечаване през 2003 година, частично за подкрепяне на възрастни хора в селските региони, които рядко са обхванати от такава стратегия. Според китайския бюлетин по труда (CLB) главните правила на китайската система се отнасят за работодатели и служащи, които вършат вноски в пенсионни и медицински обществени фондове, управлявани от локалните управляващи. Реформата допуска, че компенсациите ще се изплащат на служащите, без значение от тяхното пренасяне в други региони на страната.

Но все пак, даже при тези нови разпореждания, доста служащи могат в последна сметка могат да излязат в пенсия на процедура без съвсем никакви компенсации и страната минава към система, която значително зависи от самостоятелните вноски.

" Това са дългови разписки, а не действителна система за авансово финансиране ", споделя Тим Кочис, основен изпълнителен шеф на консултантската компания Kochis Global, само че от икономическа позиция това няма да сработи ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР