Китай заплаши да отмъсти срещу новите ограничения на САЩ върху

...
Китай заплаши да отмъсти срещу новите ограничения на САЩ върху
Коментари Харесай

Китай заплаши да отмъсти на САЩ за ограниченията срещу "пропагандните" медии

Китай заплаши да отмъсти против новите ограничавания на Съединени американски щати върху китайски държавни медии, което е нова ескалация на напрежението сред двете суперсили, до момента в който те подхващат огледални крути ограничения против медиите една на друга, оповестява "Франс прес ".

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи през вчерашния ден, че е прекласифицирал четири китайски медии - китайската държавна телевизия, държавната осведомителна организация China News Service и двата печатни официоза People's Daily и Global Times - като задгранични задачи, а не медии в Съединени американски щати, като ги добави към още пет китайски медии, посочени през февруари.

Китай към този момент изгони повече от дузина американски публицисти като част от разногласието.

Днес Пекин жигосах последните дейности на Съединени американски щати като "неприкрито политическо угнетяване на китайските медии ", което "допълнително разкрива лицемерието на по този начин наречената независимост на словото и печата, с която Съединени американски щати обичат да парадират ".

"Категорично призоваваме Съединени американски щати да отхвърлят този метод на мислене и идеологически предубеждения от Студената война... в противоположен случай Китай няма да има различен избор с изключение на да отговори уместно ", акцентира представителят на китайското външно министерство на постоянна конференция.

Всички девет китайски държавни медии ще бъдат задължени да оповестяват детайлности за личния състав си в Съединени американски щати и покупко-продажби с недвижими парцели там на Държавния департамент. Техните вести няма да бъдат ограничавани, прецизираха публични лица.

"Тези четири субекта не са медии; те са пропагандни медии ", настоя Дейвид Стилуел, най-високопоставеният американски посланик за Източна Азия.

Той отхвърли да каже дали четирите държавни медии ще бъдат задължени да понижат личния състав си в Съединени американски щати, което беше изтънчено от петте, които бяха посочени по-рано.

Това съобщение е още едно доказателство, че срещата на закрити врата през предходната седмица на Хавайските острови сред държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и върховен китайски управник не е съумяла да смекчи двустранното напрежение.

Петте държавни китайски медии, избрани по-рано като задгранични задачи, бяха най-голямата китайска осведомителна организация "Синхуа ", China Global Television Network (китайската държавна англоезична телевизия), China Radio International и американските дистрибутори на печатните People's Daily и англоезичния China Daily.

След като на тези медии беше подредено да орежат броя на китайските си чиновници в Съединени американски щати, Пекин отвърна още през март, като изгони американски жители, работещи за три съществени вестника - "Ню Йорк таймс ", "Уолстрийт джърнъл " и "Вашингтон пост ".

Някои юристи на медийните права показаха опасения по отношение на метода на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, като обявиха, че това е дало на Китай претекст да изгони публицисти, които храбро оповестяват за пандемията от ковид и за всеобщото задържане на уйгури и други тюркски мюсюлмани.

Служители на Държавния департамент споделят, че американските медии са свободни да осведомят сериозно за своето държавно управление, до момента в който китайските държавни медии рапортуват на държавното управление.

През февруари Китай настрана изгони трима публицисти от "Уолстрийт джърнъл ", откакто вестникът разгласява мнение със заглавие, което дефинира страната за "болния човек на Азия ", което Пекин дефинира като расистко.

Помощник държавният секретар на Съединени американски щати Стилуел омаловажи опасенията, че Китай ще изгони още американски публицисти, като уточни, че дейностите на Съединени американски щати са "просто опрощение " за Пекин за репресии против медиите.

"Опитвайки се да обвържем това, което вършим, с цел да се защитим от това, което избират да създадат - да изритат най-хубавите проверяващи кореспонденти, изключително тези, които приказват китайски - това е целият им избор ", сподели той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР