Китай заплаши, че ще предприеме твърди контрамерки, ако САЩ наистина

...
Китай заплаши, че ще предприеме твърди контрамерки, ако САЩ наистина
Коментари Харесай

Китай атакува потенциалния дипломатически бойкот на Олимпиадата от страна на САЩ

Китай заплаши, че ще предприеме " твърди контрамерки ", в случай че Съединени американски щати в действителност наложат дипломатическия протест на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари. Това съобщи Асошиейтед Прес.

Говорителят на китайското Министерство на външните работи Жао Лицзян упрекна американските политици, че парадират със заканите си да не изпратят високопоставени посетители на събитието, посредством което Китай се надява да покаже икономическото си развиване и софтуерните си достижения.

По време на постоянен брифинг пред кореспонденти Жао съобщи, че подобна стъпка би била " откровена политическа провокация ", само че не даде детайлности за това по какъв начин Китай ще отвърне на мярката.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън каза, че обмисля протест, при който американските спортисти въпреки всичко ще се състезават, само че публични лица няма да участват на Олимпиадата. Окончателното решение се чака до края на седмицата. Поддръжниците на сходна стъпка се базират на изказвания, че Китай употребява Игрите, с цел да прикрие неприятното си отношение към деятелите за цивилен права, политическите дисиденти и етническите малцинства.

" Без да са поканени, американските политици не престават да раздухват така наречен дипломатически протест на Зимните олимпийски игри в Пекин, което е чиста показност. Ако американската страна е склонна да върви по този път, Китай ще предприеме твърди контрамерки ", коментира Жао на брифинга.

Възможността за дипломатически протест се появява в миг, в който Вашингтон се пробва да стабилизира връзките си с Пекин, макар остри несъгласия по темите Тайван, Хонконг, Южнокитайско море и съблюдаване на човешките права.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР