Китай записа първият човек заразен с щама H3N8 на птичия

...
Китай записа първият човек заразен с щама H3N8 на птичия
Коментари Харесай

Китай съобщи за първи човешки случай на птичи грип H3N8

Китай записа първият човек инфектиран с варианта H3N8 на птичия грип, само че рискът от разпространяването му измежду хората е невисок, споделиха от здравните управляващи, заяви Ройтерс.

Вариантът е открит при четиригодишно момче от централната провинция Хенан, което имало тресчица и други признаци на 5 април, се споделя в изказване на Националната здравна комисия във вторник. Детето е било в контакт с пилета и врани, отглеждани в дома му, се добавя в изказване.

Вариантът на H3N8 е постоянно срещан при коне и кучета и даже е открит при тюлени. Не са обявени случаи на H3N8 при хора, заяви NHC.

Анализите на цялата геномна поредност демонстрират, че вирусът H3N8 в този човешки случай е реасортант, с гени от вируси, които са били открити преди този момент при домашни и диви птици, сподели Никола Луис, специалист в Кралския ветеринарен лицей във Англия.

Вирусът изисква разширено наблюдаване, сподели Ерик Карлсон, заместник-ръководител на отдела по вирусология в Института Пастьор в Камбоджа.

Огромните популации от отглеждани и диви птици в Китай обезпечават идеална среда за разбъркване и мутиране на птичи вируси. Някои спорадично заразяват хора, нормално тези, които работят с домашни птици.

Здравната комисия сподели, че първичното изследване демонстрира, че разновидността към момента няма способността дейно да заразява хората и рискът от огромна зараза е невисок.

Макар и рядко, инфекциите при хората могат да доведат до адаптивни разновидности, които евентуално разрешават на тези вируси да се популяризират по-лесно при бозайници, сподели Карлсон.

„ Трябва да сме загрижени за всички следващи събития “, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР