Китай забрани вноса на продукти, които съдържат българска маслодайна роза.

...
Китай забрани вноса на продукти, които съдържат българска маслодайна роза.
Коментари Харесай

Китай забрани продуктите с българска роза

Китай забрани вноса на артикули, които съдържат българска маслодайна роза. За това алармираха от Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия у нас, както и производители и експортьори на такива артикули, взели участие на търговски панаир в град Гуанджоу. Те се притесняват от огромни загуби, откакто достъпът до китайския пазар е стеснен.


Владимир Стоянов е аграрни производител. Отглежда българска маслодайна роза, създава сладко и ликьор от рози и козметични артикули и изнася продукцията си в Китай, само че в последно време бизнесът му е в застой. Причината е, че от два месеца Министерството на храните в азиатската страна е съставило лист с позволени за импорт храни, в който българската маслодайна роза не участва. Няма възбрана за вноса ѝ, само че тя не е и измежду позволените артикули.
Владимир Стоянов, производител и експортьор на розово масло: Заради това сега не може регулярно да внасяме на китайския пазар.
- Плащате ли неустойки и ще имате ли загуби?

- Загубите ще са огромни, да! Неустойките още не са тръгнали. "
27 са българските компании, които интензивно търгуват на китайския пазар. Оборотите им възлизат на близо 40 милиона щатски $. Основният артикул в наличието на българските артикули за експорт в Китай е роза дамасцена и загубите от неналичието на достъп до пазара там се мерят в милиони.
Евгени Савчев, асоциация за интернационалните връзки: Ние допускаме, че някъде към 7 или 8 млн. $ биха могли за последваща година да бъдат като проблематични във връзка с тази търговия.
Според българските експортьори неналичието на българската роза дамасцена в листата с позволени артикули за импорт в Китай не е преднамерена и най-вероятно е вследствие на пропуск от страна на китайската администрация. Според търговците вкарването на българската маслодайна роза в листата ще отнеме в най-хубавия случай 2 месеца.
Владимир Стоянов, производител и експортьор на розово масло: Не, сега не се изнася. На 20 ще съм отново в Китай, с цел да видя дали и по какъв метод можем да внасяме. Ние имаме контракт с най-големия дистрибутор в Шанхай и там сътрудниците също търсят разновидности да решат казуса. Чакаме резултат, към момента нямаме подобен.
За решаването на казуса от бизнеса разчитат и на Службата по търговско-икономически въпроси към Министерство на стопанската система на България в гр. Шанхай, Китай. Търговската работа е уведомила министъра на стопанската система на Китайската национална република по време на панаира в Гуанджоу.

От Министерството на стопанската система потвърдиха пред Българска национална телевизия, че ревизират случая. Свързахме се и с генералния секретар на посолството на Китайска национална република в България Ян Цу, който се зае да ревизира за какво българската маслодайна роза не участва в листата с позволените храни за импорт в Китай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР