Китай забрани достъпа до онлайн енциклопедията Уикипедия на всички езици.

...
Китай забрани достъпа до онлайн енциклопедията Уикипедия на всички езици.
Коментари Харесай

Китай блокира Уикипедия на всички езици

Китай забрани достъпа до онлайн енциклопедията Уикипедия на всички езици. Информацията е на Центъра за проучване на интернет цензурата OONI.

Преди това на територията на Поднебесната бе блокирана единствено китайската версия на уеб страницата (zh.wikipedia.org), както и още няколко страници, отдадени на Далай Лама и на протестите на площада Тиенанмън. Сега Китай блокира всички версии на електронната енциклопедия (*.wikipedia.org).

OONI видя първите признаци на блокиране на уеб ресурса още при започване на месец април. Но в този момент, след следващата инспекция, експертите потвърдиха, че работата на Wikipedia в Китай е невъзможна, а самият запас е блокиран. Според OONI, всички субдомейни на wikipedia.org са блокирани в Китай благодарение на DNS и SNI филтри.

Предполага се, че този цялостен блокаж се дължи на приближаващата 30-та годишнина от всеобщите митинги на студентите на площад Тиенанмън, които бяха бързо потушени. Тези събития са от 4-ти юни 1989 година.

По този метод Уикипедия бе добавена към листата с другите блокирани огромни интернет услуги, в това число Фейсбук, Instagram, WhatsApp и Гугъл.

През месец април 2017 година Уикипедия бе неразрешена и в Турция, тъй като съгласно управляващите, ресурсът е част от осведомителната акция за оклеветяване на страната на интернационалната сцена.

Китайската цензура е известна със своята неотстъпчивост. Според рейтинга на Freedom House, Китай има най-ниско равнище на свободата в интернет, в световен мащаб.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР