Китай влезе в световната тройка на лидерите по добив на

...
Китай влезе в световната тройка на лидерите по добив на
Коментари Харесай

Китай вече е сред лидерите в добива на шистов газ

Китай влезе в международната тройка на водачите по рандеман на шистов газ дружно със Съединени американски щати и Канада.

Производството на шистов газ в Китай през 2016 година е достигнало до 7.882 милиарда куб м, заяви на конференция шефът на департамента към министерство на земеделските и естествени запаси Юй Хайфен, представен от интернационалните организации.

По думите му, с помощта на напъните през годините Китай е напреднал доста при търсенето, изследването и усвояването на шистов газ.

В Съчуанската котловина и прилежащите към нея морски области е изследван геоложки ресурс от 764.3 милиарда куб м газ, от които 600.8 милиарда куб м са открити като находища в шистови породи под фулинското находище в град Чунцин. Това значи, че Фулин става най-голямото шистово находище в света, като се изключи Северна Америка.

Очаква се, че към края на тази година в находището Фулин ще бъдат основани индустриални мощности със средногодишен размер от 10 милиарда куб м газ, оповестява организация Синхуа.

Друго огромно находище с проучени ресурси от 163.5 милиарда куб м се намира в региона на Вей Юан-Чаннин, провинция Съчуан.

Едновременно с това се правят изследвания в басейна на най-голямата река в Китай Янцзъ, където се чакат две огромни бази за комерсиално асимилиране на шистов газ - в горното и приблизително течение на реката.

Според по-ранно известие на китайското ведомство, данните за 2016 година сочат, че добивът на шистов газ в страната се е нараснал със 76.3 % до рекордните 7.9 млрд.куб м. Китай възнамерява годишното произвеждане на шистов газ да доближи до 30 милиарда куб м през 2020 година и до 80 до 100 милиарда куб м през 2030 година

Сега на газа се падат 5.9% от енергийното ползване в страната. Очаква се, че през 2020 година този дял ще нарасне до 10%, а през 2030 година - до 15 %.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР