Китай вероятно ще ускори процеса на създаване на дигитална валута,

...
Китай вероятно ще ускори процеса на създаване на дигитална валута,
Коментари Харесай

Китайската народна банка може да пусне собствена дигитална валута

Китай евентуално ще форсира процеса на основаване на цифрова валута, поддържана от централната банка, защото напоследък – на фона на поръчката на „ Facebook " за пусне своя цифрова валута „ либра " – редица китайски финансисти и анализатори разясняват значимостта от сходна стъпка за опазване на финансовата самостоятелност. Много китайски анализатори настояват, че „ либра ", което е изправена пред прецизен надзор в Съединени американски щати, е малко евентуално да успее да се наложи, само че в това време приканиха Китайската национална банка да форсира плануваното стартиране на лична цифрова валута за отбрана на паричната и финансова непоклатимост против закани, подбудени от възхода на криптовалутите.

„ Лично аз нямам доверие, че „ либра " ще успее ", споделя Хуан Цифан, вицепрезидент на Китайския център за интернационален стопански продан пред финансов конгрес в Шанхай в понеделник, като се аргументира с това, че една децентрализирана валута не може да разчита на „ върховен заем " и нейната стойност не може да бъде постоянна.

Хуан, който е също някогашен кмет на град Чунцин, предизвестява обаче за опасността, която „ либра " може да сътвори за суверенните валути, и уточни, че цифровите валути би трябвало да се издават и управляват от държавни управления и централни банки. Той добави, че проектите на Китайската национална банка за цифрова валута / електронно заплащане (DC/EP) би трябвало да бъде „ зрял " след пет-шест години изследване. „ Китайската национална банка може да бъде първата централна банка в света, издала цифрова валута ", показва той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР