Китай въвежда задължително лицево разпознаване на всеки, който поиска да

...
Китай въвежда задължително лицево разпознаване на всеки, който поиска да
Коментари Харесай

Китай въвежда задължително лицево разпознаване за всеки, който иска да си купи нов телефон

Китай вкарва наложително лицево различаване на всеки, който изиска да си купи нов телефон или да употребява мобилна, или закрепена услуга. Новите ограничения влизат в действие на 1 декември и за следващ път повдигат доста въпроси по отношение на човешките права в страната, написа онлайн изданието “Кварц”.
В обстоен материал публицистите изясняват, че Министерството на промишлеността и осведомителните технологии задължава всеки телеком наложително да сканира лицата на всички хора, които подписват контракти с тях. Това не важи за предплатените услуги, които обичайно се оферират по целия свят. Според китайското министерство това е значима стъпка към “предпазването на законните права и ползи на китайските жители в киберпространството”. Според управляващите по този метод щели да се понижат интернет и телефонните измами в страната.
Освен наложителното лицево различаване, министерството постанова възбрана за прекачване на телефонен номер на различен човек. Те поучават също фирмите да ревизират в детайли дали всички телефонни номера в страната се употребяват от хората, на които са регистрирани.
Това е първият случай в света, в който технология за лицево различаване се употребява по този метод – на всички места е нужна само годна персонална карта, с цел да сключите контракт с мобилен оператор.
Новите правила са добавка към закон от 2013 година, когато Китай вкара регистрация с същинско име за мобилните телефони. Всички консуматори би трябвало да дават персоналните си карти и да бъдат снимани от мобилните оператори, с цел да получат нов номер. Според по-старите правила всеки консуматор трябвало да показа и къс видеоклип, който да послужи като доказателство, че персоналната карта в действителност принадлежи на този човек.
Новите регулации са част от ограниченията, които Пекин взима в опит да управлява интернет пространството в страната. Китайският президент - Си Дзинпин е сериозен покровител на концепцията за “кибер сувернитет”. Китайските управляващи управляват достъпа до голяма част от западни медии и обществени мрежи, като “Фейсбук” и “Туитър” са изцяло неразрешени в страната.
Малко след тази обява на уеб страницата “Кварц”, който отразява митингите в Хонконг от самото им начало, достъпът до него и до мобилното му приложение беше неразрешен за потребителите в Китай – още една стъпка към цялостен надзор над информацията онлайн.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР