Китай вади оръжието на туризма срещу Тайван: от днес Пекин

...
Китай вади оръжието на туризма срещу Тайван: от днес Пекин
Коментари Харесай

Китай прекратява индивидуалния туризъм в Тайван като форма на политически натиск

Китай вади оръжието на туризма против Тайван: от през днешния ден Пекин не разрешава на жителите си да пътуват до острова самостоятелно, а ръководещата партия на островната територия осъжда този политически напън.

Китайското министерство на културата и туризма разгласи през вчерашния ден на уеб страницата си, че от 1 август прекратява издаването на пасавани на самостоятелни туристи "поради сегашните връзки сред двата бряга ".

Напрежението е високо сред континентален Китай и тайванската президентка Цай Ингвен, която от идването си на власт през 2016 година отхвърля да признае правилото за единение на острова и континента в лоното на обединен Китай, както упорства Пекин, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Китайската национална република счита Тайван за своя провинция. Но територията е ръководена от съпернически режим, намерил леговище там откакто комунистите вземат властта на континента през 1949 година, след китайската революция.

Като се прицелва в туризма, Пекин наподобява желае да нанесе удар на тайванската стопанска система, която към този момент е в неприятно положение, и по този метод да дестабилизира Цай Ингвен. Нейната политическа мощ - Демократичната прогресивна партия (ДПП) обичайно ратува за самостоятелност на острова.

Цай се надява да бъде избрана отново на идващите президентски избори през януари 2020 година Неин главен конкурент ще е Хан Коюй, претендентът на Националистическата партия (Гоминдан), която се застъпва за прагматично доближаване с континентален Китай.

Авторитарен режим

"С тази мярка (срещу туризма) Пекин се надява да настрои (тайванските) експерти в туризма, пътуванията и ресторантьорството против президентката ", споделя за Агенция Франс Прес Джей Майкъл Коул - експерт по Тайван в университета в Нотингам, в Англия.

"Може да се надяваме на обновяване (на пътуванията), в случай че Хан Коюй бъде определен през януари ", показва той.

След изненадващото известие на Пекин през вчерашния ден, реакциите в Тайван не закъсняха.

Бюрото по туризъм сподели, че съжалява за преустановяването на пътуванията, и че чака бързото им възобновяване, като се аргументира, че те не би трябвало да бъдат възпрепятствани от политически фактори.

"Тайван няма да се поддаде на този политически напън и ще предложи гостолюбие на по-голям брой туристи от по-голям брой страни ", гласи неоправдателно изказване на ДПП, което подлага на критика остро "авторитарния режим " в Пекин.

Хан Коюй, противникът на тайванската президентка, също осъди в изказване безполезната мярка, която ще сътвори ненужни бариери пред пътуванията и общуването.

От няколко години континентален Китай позволяваше на поданици на 47 града да аплайват за пасавани, с цел да посетят Тайван като самостоятелни туристи.

Преди това китайците трябваше наложително да са част от проведена група. Начин на пътешестване, който към момента е доста известен, изключително измежду най-възрастните туристи.

Военни маневри

Китайското министерство на културата и туризма не загатна през вчерашния ден тези групови пътувания до Тайван, което допуска, че те ще останат вероятни.

През последните години, в символ на неодобрение към Цай Ингвен, Пекин приключи формалните връзки с Тайпе, лиши някои от последните дипломатически съдружници на Тайван и умножи военните маневри покрай територията му.

Тази седмица на неколкостотин километра северно и югозападно от тайванските крайбрежия също се провеждат две военноморски учения. Тайван към този момент претърпя внезапен спад на туристите от континентален Китай след идването на Цай на власт.

Китайските експерти отдават този спад на оказвания от Пекин напън върху континенталните туристически организации да лимитират пътуванията до острова.

Населен с към 23 милиона души, огромна част от които са от китайския етнос хан, като в континентален Китай, Тайван не е приет за самостоятелна страна от Организация на обединените нации. А Пекин постоянно заплашва да прибегне до мощ, при положение на публично оповестяване на самостоятелност от Тайпе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР