Китай трябва да продължи с модернизацията на своята отбрана и

...
Китай трябва да продължи с модернизацията на своята отбрана и
Коментари Харесай

Китай модернизира 1,6-милионната си армия

Китай би трябвало да продължи с модернизацията на своята защита и въоръжени сили, съобщи президентът Си Дзинпин по време на семинар, представен от Радио Китай.

"Следването на социализма с китайска специфичност и постигането на национално възобновление се нуждаят както от продължение на развиването, по този начин и от гарантиране на сигурността. Просперитетът на страната и построяването на мощна войска вървят ръка за ръка. Модернизацията на въоръжените сили и националната защита би трябвало да подхожда на цялостния модернизационен развой на Китай, а качествата им да дават отговор на стратегическите потребности ", акцентира Си Дзинпин.

Подчертавайки, че днешният свят търпи невиждани, големи и бързи промени, а пандемията от COVID-19 оказва надълбоко въздействие върху интернационалния ред, Си Дзинпин съобщи, че националната сигурност на Китай е изправена пред увеличаващи се неясноти и дестабилизиращи фактори.

"Модернизацията на въоръжените сили и националната защита би трябвало да бъде реализирано с напъните освен на военнослужещите, а на цялото общество ", уточни още китайският водач.

Китайската войска е най-голямата настояща войска в света. Основана е на 1 август 1927. Тогава тя е представлявала въоръженото крило на Китайската комунистическа партия, а до 1946 година е била известна като Китайска алена войска. Основните и звена са Сухопътни сили, Военновъздушни сили, Военноморски флот и Стратегически ракетни нуклеарни войски, по-известни като Втори артилерийски корпус.

Китайската войска има най-многобройните сухопътни сили в света, наброяващи близо 1.6 млн. души боен личен състав. Сухопътните войски са разграничени на 18 армии, включващи и бронетанкови войски. Всяка от тези армии има бройка сред 35 000 и 60 000 души.

Китай разполага с огромен брой боеготовни дивизии и бригади,, окомплектовани с военновременен личен състав и техника, както и модерни средства за военни дейности. По-специално през 2017 година стартира всеобщото произвеждане на танкове VT-4, класирани от експерти като междинна технология сред танкове от трето и четвърто потомство (какъвто е да вземем за пример съветския Т-14 на платформата Armata).

Темпът на рационализация на Военноморски сили на Китай също изненадва специалистите. За няколко 10 години Пекин съумява съществено да подтиква програмата за създаване на надводни и подводни кораби от всички класове и рангове, в това число ескадрени миноносци и самолетоносачи. Най-голям интерес съставлява разширението на експедиционния капацитет. Особено внимание се обръща на построяването на кораби за превозване на огромни военни контингенти с техника и оръжие на дълги дистанции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР