Китай стриктно следва стратегията за нула Ковид-инфекции. Всеки, дори и

...
Китай стриктно следва стратегията за нула Ковид-инфекции. Всеки, дори и
Коментари Харесай

Коронавирус: Как Китай смята да овладее заразата

Китай прецизно следва тактиката за нула Ковид-инфекции. Всеки, даже и минимален, местен гърмеж на болест с ковид се блокира със строги ограничения. Тестването и имунизирането напредват с ударни темпове.

В съпоставяне с Европа и други елементи на света данните за новите Ковид-инфекции в Китай изгледат смешно ниски. В двайсет области на страната управляващите записват местни огнища на болестта. В някои градове се приказва единствено за единични случаи, в други има по не повече от десетина или двайсет нови инфекции дневно. Най-много случаи има в Северен Китай, където през двата почивни дни зимата нахлу с минусови температури и снеговалеж.

Това принуди доста хора да стоят на открито на студа, чакайки на опашка за тест. По думите на доброволец от град Синин, край центровете за тестване са вдигнати шатри, оборудвани с отопление, където хората могат да се постоплят.

С всеобщите проби китайското държавно управление цели да овладее локалните огнища на болестта и да я блокира напълно. Но доста по-заразната Делта разновидност, която господства също и в Китай, както и ниските температури вършат задачата на управляващите доста по-трудна.

Границите остават затворени

След първия гърмеж на епидемията от ковид в Ухан в края на 2019 и началото на 2020 година, страната съумя да овладее обстановката с съвсем фрапантни ограничения. И до през днешния ден границите на страната остават затворени, а полетите до Китай са сведени да най-малко. Народната република е последната от огромните страни в света, които се придържат към задачата за „ нула инфектирани “.

Кога Китай ще се отвори още веднъж към света, а китайците ще могат отново да пътуват в чужбина, зависи от останалия свят, съобщи по държавната телевизия един от водещите китайски вирусолози. „ Подобно на други страни, и при нас е допустимо поетапно отваряне - на първо време към страните с висок дял имунизирано население, а към другите рестриктивните мерки ще се отстраняват по-бавно и последователно. Смятам, че чак в края на идната година можем да мислим за свободно пътешестване “, съобщи специалистът предходната седмица.

Китай имунизира стремително популацията си – в това число и дребните деца. А хората от рисковите групи получават и трета подсилваща доза. Не е ясно обаче какъв брой ефикасни са китайските ваксини против Делта-варианта на ковид. Затова и идните през февруари Зимни олимпийски игри в Пекин ще се проведат напълно без аудитория от чужбина.

Десетки хиляди проследени контактни лица

Много безредици провокираха известията, че управляващите са се свързали с десетки хиляди хора, които са обитавали в региони с местни огнища на Ковид, което очевидно е проличало от данните на мобилните им телефони.

По информация на хонконгското издание " South China Morning Post " в милионния китайски град Ченгду са били проследени повече от 80 000 контактни лица на хора, дали позитивна проба за Ковид. В този кръг влизат всички, които повече от 10 минути са били на по-малко от 800 метра от лице с позитивен тест за Ковид.

Всички наранени са били известени с къси известия на телефона да си останат вкъщи и да си създадат два поредни PCR-теста. А QR-кодовете на техните мобилни приложения са били изменени от зелени в червени. Това значи, че те краткотрайно не могат да пътуват, да вървят на ресторант, да посещават търговски центрове или административни служби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР