Китай стана през 2006 г. страната, отделяща най-много въглероден диоксид

...
Коментари Харесай

Защо светът трябва да стиска палци Китай да успее в декарбонизацията

Китай стана през 2006 година страната, отделяща най-вече въглероден диоксид в света, и сега е виновен за над една една четвърт от световните излъчвания на парникови газове. Експертите се сплотяват към мнението, че без значително понижаване на китайските излъчвания светът не може да завоюва борбата с климатичните промени.

Президентът Си Цзинпин споделя, че страната ще се стреми към постигане на пик на излъчванията преди 2030 година и към въглеродна индиферентност до 2060 година Не е ясно обаче по какъв начин ще бъде реализирана тази цел, написа английската Военновъздушни сили.
Необходимост от радикални промени
Декарбонизацията на Китай е постижима, само че ще изисква радикални промени, настояват доста климатични специалисти. Въглищата са главният източник на сила за страната от десетилетия и тяхната приложимост се усилва. Си Цзипнип твърди, че потреблението им ще бъде последователно прекратено след 2026 година, само че тази цел бе подложена на критика от природозащитници, че не е задоволителна.
Въглеродни излъчвания по страни - млн. тона въглерод на година Източник: BBC
Изследователи от Университета Цинхуа в Пекин считат, че Китай би трябвало напълно да спре да употребява въглища за производството на сила до 2050 година, като ги размени с нуклеарна и възобновима сила. Вместо да се затварят въглищни електроцентрали обаче сега в страната се построяват нови на повече от 60 местоположения, като на доста места се планува повече от една централа. Новите уреди нормално са дейни сред 30 и 40 години, тъй че Китай ще би трябвало да понижи потенциала на новите електроцентрали, както и да затвори старите, в случай че желае да намали излъчванията.
Възобновяема сила във напредък
Учени от Университета Цинхуа споделят, че 90% от силата би трябвало да идва от нуклеарни или от възобновими източници до 2050 година В напредването в тази посока може да помогне фактът, че азиатската страна е водеща в производството на " зелени " технологии, като да вземем за пример слънчеви панели и огромни акумулатори. Първоначално Китай се обърна към тези технологии, с цел да се оправи със замърсяването на въздуха. Но държавното управление счита, че те имат голям стопански капацитет, защото ще обезпечат работни места и приходи за милиони китайци. Освен това ще понижат зависимостта на страната от задграничните нефт и газ.

Китай генерира повече слънчева сила от всяка друга страна в света. Това може да не е толкоз впечатляващо поради голямото му население, само че демонстрира накъде се е насочил. Китайските съоръжения за вятърна сила са над три пъти повече от тези на всяка друга страна през 2020 година Пекин твърди, че делът на силата, генерирана от разнообразни от изкопаемите горива източници, ще бъде 25% до 2030 година и доста анализатори чакат тази цел да бъде реализирана по-рано.
Китай е водещ в международен мащаб по слънчева сила - общ потенциал за 2020 година (мегавата) Източник: BBC
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР