Китай си поставя амбициозната цел да намали използването на изкопаеми

...
Китай си поставя амбициозната цел да намали използването на изкопаеми
Коментари Харесай

Китай минимизира използването на фосилни горива

Китай си слага амбициозната цел да понижи потреблението на изкопаеми горива до под 20% до 2060 година, съгласно формален проект, оповестен от държавни медии в неделя.

Документът следва обещанието на президента Си Цзинпин да откаже най-големия замърсител в света от въглищата, като задачата е въглеродните излъчвания да доближат своя връх до 2030 година и да се реализира въглеродна индиферентност 30 години по-късно.

Страната обаче е подложена на критика за това, че продължава с откриването на десетки нови въглищни електроцентрали.

Властите също по този начин се стремят да усилят производството, защото през последните дни цените на въглищата внезапно се покачиха, а доставките понижиха - и двата фактора доведоха до спиране на електрозахранването.
свързани новини10053на 24.05.2020
Но в неделя формалната организация Синхуа изложи редица цели по пътя към въглеродна индиферентност.

Сред тях е делът на потреблението на неизкопаеми горива да доближи към 25 % от общото ползване на сила до 2030 година - когато страната ще доближи пика на излъчванията.

Дотогава излъчванията на въглероден диоксид на единица Брутният вътрешен продукт ще са намалели с над 65% по отношение на равнищата от 2005 година, а общият конфигуриран потенциал на вятърна и слънчева сила ще доближи над 1,2 милиарда киловата, оповестява Синхуа.

В насоките се удостоверява и по-ранната цел излъчванията на въглероден диоксид на единица Брутният вътрешен продукт да намалеят с 18% през 2025 година по отношение на стандартите за 2020 година

Китай е изправен пред битката да се откаже от въглищата, които зареждат близо 60 % от енергийно гладната му стопанска система.

Планиращите стопанската система са обезпокоени от прекомерно бързото понижаване на въглищата, защото това може да докара до спад на растежа.

Макар че в по-ранно изказване Китай съобщи, че президентът Си има намерение да управлява прецизно растежа на въглищните електроцентрали, Поднебесната империя също по този начин алармира за продължаващо нарастване през идващите няколко години, като съобщи, че потреблението на въглища ще стартира последователно да понижава от 2026 г.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР