Китай си е поставил за цел да удвои вятърните и

...
Китай си е поставил за цел да удвои вятърните и
Коментари Харесай

Китай планира да удвои вятърните и слънчевите си централи

Китай си е сложил за цел да удвои вятърните и слънчевите си мощности до 2025 година според нова пътна карта, която разрешава също по този начин построяването на повече електроцентрали на въглища, с цел да ускори енергийната си сигурност, съобщи Франс прес.

В документ, оповестен през вчерашния ден, централната икономическа планова комисия в страната декларира, че 33 % от снабдяването с електричество на националната мрежа ще идва от възобновими източници до 2025 година, по отношение на 29 % през 2020 г.

През 2025 година годишното произвеждане на електричество от възобновими сили ще доближи към 3,3 трилиона киловатчаса, а производството на вятърна и слънчева сила ще се удвои, планува проектът.

Най-големият международен замърсител по-рано беше съобщил, че би трябвало да удвои употребяваната вятърна и слънчева сила до 2030 година, с цел да се опита да извърши уговорките си в границите на Парижкото съглашение за климата.

Ако новият проект бъде прибавен, Китай ще може да реализира тази цел по-рано.

Планът планува също по този начин възобновимите сили да покриват 50 % от растежа на потреблението на сила до 2025 година, което е по-малко спрямо предходните публични оценки и дава по-голямо поле за деяние за развиването на енергетиката на въглища.

Пекин усили зависимостта си от електроцентралите на въглища през последните месеци, с цел да поддържа изпадналата в усложнения стопанска система, в миг когато войната в Украйна кара международните цени на силата да скачат.

Китай е най-големият производител на възобновима сила в света. Пекин усили темпа на вложенията в слънчеви и вятърни планове, с цел да се бори със замърсяването в страната, което съгласно учените е причина за гибелта на милиони хора всяка година.

Инвестициите в слънчева сила съвсем са ес утроили през първите четири месеца на годината по отношение на същия интервал на миналата година и са достигнали 29 милиарда юана (4 милиарда евро), по данни на Националното ръководство по силата.

Страната обаче продължава да употребява половината от употребяваните въглища по света всяка година, с цел да зарежда стопанската система си.

Миналата седмица министър председателят Ли Къцян съобщи, че въглищата са в основата на енергийната сигурност на Китай и че централната банка е одобрила заем от 15 милиарда $ за финансиране на добива на въглища и въглищните централи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР