Китай ще създаде фонд за недвижими имоти с капитал до

...
Китай ще създаде фонд за недвижими имоти с капитал до
Коментари Харесай

Държава спасява падащия имотен пазар

„ Китай ще сътвори фонд за недвижими парцели с капитал до 44 милиарда USD, с цел да помогне на бизнесмените да преодолеят опустошителната дългова рецесия и да възстановят доверието в промишлеността “, споделя представител на държавната Bank of China. Тази стъпка ще бъде първата сериозна мярка на страната за избавяне на пазара на недвижими парцели, който е в затруднено състояние поради дълговите проблеми на бизнесмените.

Фондът в началото ще бъде избран на 11,8 милиарда USD с поддръжката на Народната банка на Китай (PBOC). Държавната China Construction Bank ще внесе още 7,4 милиарда USD във фонда, само че парите ще дойдат от кредитна линия на PBOC.

Предполага се, че в случай че моделът проработи, други банки ще го последват и тогава фондът ще може да набере до 44 милиарда USD. Фондът ще се употребява за финансиране на закупуването на незавършени жилищни планове и завършването на тяхното строителство, след което отдаването им чартърен на частни лица като част от напъните на държавното управление да усили жилищата чартърен.

Фондът ще поддържа над дузина строителни компании, в това число затруднената China Evergrande Group. Регулаторите и локалните държавни управления ще избират строители, отговарящи на изискванията за поддръжка от фонда. Фондът може да се употребява за закупуване на финансови артикули, издадени от строители или за финансиране на придобиването на техни планове от държавни купувачи.

„ Все още не знаем детайлности за фонда. Само 11,8 милиарда USD не са задоволителни за решение на казуса. Вярвам, че фондът ще бъде част от по-голям пакет за справяне с актуалната дългова и ипотечна рецесия, тъй като няма да реши всичко сам… Имаме потребност от възобновяване на пазара на недвижими парцели “, споделя Лари Ху, основен икономист на Macquarie за Китай.

„ Ако фондът бъде осъществен в близко бъдеще, това ще помогне да се избегне неизпълнението на обектите на повече строителни компании и ще спомогне за възстановяване на пазарните настроения и продажбите на строителите “, споделя Реймънд Ченг, началник на китайските проучвания в CGS-CIMB Securities.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР