Китай ще състави списък на т. нар. ненадеждни компании, за

...
Китай ще състави списък на т. нар. ненадеждни компании, за
Коментари Харесай

Китай отвръща на САЩ със свой черен списък на фирмите

Китай ще сформира лист на така наречен " ненадеждни " компании, за които счита, че вредят на ползите на локалните компании, което е евентуално допустимо да засегне хиляди задгранични компании. Мярката е част от новата ескалация на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, предава Bloomberg.
Китай ще сътвори механизъм, посочващ задгранични предприятия, организации и физически лица, които не се подчиняват на пазарните правила, нарушават договорите и блокират, прекъсват доставките по некомерсиални аргументи или съществено повреждат законните ползи на китайските компании, сподели представителят на Министерството на търговията Гао Фенг. Очаква се подробните ограничения и целият лист ще бъдат оповестени в близко бъдеще.
Действието на Китай идва две седмици, откакто софтуерният колос Huawei беше прибавен към черния лист на американското министерство на търговията, прекъсвайки доставките на всички значими съставни елементи, създадени в Съединени американски щати, макар че беше издадено 90-дневно отсрочване.
След като китайската компания бе добавена в листата, редица американски компании обявиха, че ще пресечен бизнеса си с Huawei. Чуждестранни компании също бяха оставени да проучват дали указа се отнася за техния бизнес с софтуерния колос.
Обратното деяние на Китай за основаване на личен лист наподобява е метод да се притиснат задграничните компании да поддържат търговски връзки с Huawei. Тя оже да засегне необятен кръг от компании - от американските колоси като Гугъл, Qualcomm и Intel до японската Toshiba и английската Arm.
" Със сигурност фирмите, които са оповестили понижаване на доставките към Huawei, като Panasonic и Toshiba, ще бъдат застрашени. Това може да бъде доста нездравословно за мултинационалните компании ", сподели Мишел Лам, икономист за Китай в Societe Generale в Хонконг.
Заплахата с черния лист на Китай " оказва напън върху Вашингтон, защото възбраната (за китайските компании) от страна на Съединени американски щати се уголемява. Китай може да избере няколко " неприятни образеца ", които да накаже, само че е малко евентуално да удари всички във веригата на доставки ", споделя Джеймс Ян, анализатор в Counterpoint Research.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР