Китай ще проведе един от най-мащабните военни паради в историята

...
Китай ще проведе един от най-мащабните военни паради в историята
Коментари Харесай

Китай изважда големите оръжия на рождения си ден

Китай ще организира един от най-мащабните военни паради в историята си във вторник. Парадът е част от празненствата във връзка 70-годишнината от основаването на Китайската национална република. Пекин даде обещание да покаже нови китайски оръжия, осведоми Би Би Си.

Военният церемониал, който ще е част от празненствата във вторник, ще се състои на площад " Тянанмън ". На събитието ще участват комунистическият хайлайф, подбрани членове на китайското общество и 188 военни аташета от 97 страни. Въпреки публичността и въодушевлението, дребен брой китайски жители ще имат опцията да гледат парада онлайн.

Наскоро представител на военното министерство разяснява, че Китай не има намерение и няма потребност да " демонстрира мускули " с парада, само че фокусът е да се покаже " миролюбив и виновен Китай ".

Министерството на националната защита заяви, че на парада ще вземат участие 15 000 военнослужещи, в това число 59 разнообразни детайли от въоръжените сили, 580 бойни машини и 160 самолета.

Президентът Си Дзинпин ще инспектира бойците и по-късно парадът ще стартира на площада " Тянанмън ".

За първи път ще взе участие и контингент от 8000 китайски военнослужещи от мироопазващите сили на Организация на обединените нации.

Очаква се китайската войска да покаже нови оръжия, които към този момент са на въоръжение. Ще се подчертава изключително върху нови ракети, безпилотни самолети и самолети с технология " стелт ". Също по този начин ще бъде показана междуконтинентална балистична ракета DF-41, която съгласно китайски анализатори може да порази всяка точка на планетата. Ще бъдат показани нови ракетни системи, в това число крилати ракети и далекобойни реактивни системи за залпов огън. Над Пекин ще прелетят безпилотни самолети, транспортни самолети Y-20, изтребители J-20 и новият стратегически бомбардировач H6-N.

От армията подчертаха, че на парада също ще бъдат демонстрирани нови равнища на нововъведения и усъвършенствани качества за нанасяне на удари.

Бюджетът за защита на Китай се усилва с минимум 10% всяка година, като в този момент е 168 милиарда $ - вторият в света. Освен това Китай е най-големият вложител в защита в Азия. През 2018 година са изхарчени 56,1 милиарда $ за придобиването на оръжия, разработки и проучвания в защитата, което е над 33% от общия бюджет за защита на страната. В неотдавна оповестена бяла книга на военното министерство харчовете са определяни като " рационални и съответни ".

През последното десетилетие Китай доста усили парите за защита. През 2015 година китайският водач Си Дзинпин разгласи огромни промени в региона. Но Китай акцентира, че парите са за защита и отхвърля изказвания, че се пробва да догони Съединени американски щати, които остават страната с най-големи средства за защита - 643 милиарда $ през 2018 година

Парадът също ще покаже решимостта на Китай да отбрани главните си ползи, в това число противоречивите територии в Южнокитайско море.

Ключовото обръщение е, че китайската войска в действителност навлезе в нова епоха - новата епоха на Си Дзинпин. Пекин предприе огромни промени за модернизиране на силите си до 2035 година и превръщането им в сили от международна класа до 2049 година

Последният огромен церемониал на Китай беше през 2015 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР