Китай ще призове колегите си от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,

...
Китай ще призове колегите си от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,
Коментари Харесай

FT: Китай ще призове БРИКС да стане геополитически съперник на Г-7

Китай ще призове сътрудниците си от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) на идната среща на върха в Йоханесбург да трансфорат асоциацията в пълновръстен геополитически противник на Групата на седемте (G7). Това заяви Financial Times.

„ Ако разтеглим БРИКС, с цел да отговаряме за дял от световния Брутният вътрешен продукт, като G7, тогава нашият общ глас в света ще стане по-силен ", сподели китайски представител, който избра да не бъде назван. Групата на седемте включва Англия, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и Съединени американски щати.

Financial Times напомня, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса предложения водачи и държавни ръководители на повече от 60 страни на срещата на върха, планувана за 22-24 август, до момента в който съгласно южноафрикански чиновници 23 страни са изразили интерес да се причислят към БРИКС.

Въпреки това източници, осведомени със същността на позициите на Китай и Индия, споделиха пред вестника, че напрежението сред Пекин и Ню Делхи се повишава по отношение на това по какъв начин би трябвало да наподобява разширението. Основният спор е дали БРИКС би трябвало да бъде безпристрастен клуб за отбрана на икономическите ползи на разрастващите се страни или политическа мощ, която би трябвало намерено да се опълчи на Запада.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР