Китай ще наложи санкции на американския производител Lockheed Martin заради

...
Китай ще наложи санкции на американския производител Lockheed Martin заради
Коментари Харесай

Китай санкционира Lockheed Martin заради сделка с Тайван

Китай ще наложи наказания на американския производител Lockheed Martin поради продажба на оръжия на Тайван, създавайки в допълнение напрежение към така и така проблематичните си връзки със Съединени американски щати, съобщи „ Ройтерс “.

Компанията е сключила договорка за 620 млн. $ за усъвършенствания на ракетите Patriot на Тайван, която е под контрола на китайското държавно управление. По този мотив представителят на външното министерство на Китай, Чжао Лицзян, прикани Америка да спре да продава военно съоръжение на страната, в случай че желае „ да избегне по-нататъшно увреждане на китайско-американските връзки и стабилността в Тайванския пролив “.

Пекин е налагал сходни санкции и на други американски корпорации, продаващи оръжия на Тайван, въпреки че не е ясно какви тъкмо са те. Миналата година Lockheed Martin получи предизвестие за такова, ако продаде изтребители F-16.

Съединени американски щати нямат дипломатически връзки с островната територия, само че по силата на подписания през 1979 година Акт за връзките с Тайван би трябвало да ѝ дават средства за самоотбрана.

По-рано, по време на обучение, тайванският министър на защитата, Йен Тех-фа, разяснява пред военнослужещи, че би трябвало да бъдат мощни „ пред всевъзможни закани и провокации “ от Китай.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР