Китай ще добави нови електроцентрали на въглища, равняващи се на

...
Китай ще добави нови електроцентрали на въглища, равняващи се на
Коментари Харесай

Китай изтри световния напредък по отношение на въглищата

Китай ще добави нови електроцентрали на въглища, равняващи се на общия настоящ потенциал на всички страни от Европейския съюз. Втората по величина стопанска система на процедура пренебрегва международния напън за понижаване на въглеродните излъчвания в опит да забърза икономическия си напредък. В страната се строят ТЕЦ-ове с обща мощ 148 гигавата, до момента в който сегашната обща мощ на Европейски Съюз е 149 гигавата, оповестява Financial Times.

Данните са от Global Energy Monitor, неправителствена организация, която следи централите на въглища по света. Според тях Китай ще изтрие изцяло целия международен прогрес във връзка с силата от въглища през последните две години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Китай собственоръчно обръща това, което наричахме началото на края за въглищата, в нескончаем напредък на въглищата ", разяснява Тед Нейс, шеф на Global Energy Monitor.

Притиснати от стопанската система

Китай влага всеобщо в централи на въглища значително поради икономическия напън, който страната изпитва. В момента растежът на стопанската система е на най-ниското си равнище от началото 90-те години насам. Преди да се стигне до тази обстановка, подбудена най-вече от комерсиалната война със Съединени американски щати, Китай беше тръгнала по другия път – този на съкращаване на зависимостта от въглища. През 2016 година да вземем за пример, една година след подписването на Парижкото съглашение за климата, Китай спря градежа на стотици ТЕЦ-ове.

Сега наподобява, че икономическият напредък е по-голям, в сравнение с климатичните цели на Китай. В страната сега има работещи 987 централи на въглища по отношение на 149 в Европейски Съюз. В момента се построяват 121 по отношение на да вземем за пример 37 в Индия – страна с сходен брой население.

Целта, сложена от самия Китай, е страната да доближи пиковото си произвеждане на въглеродни излъчвания през 2030 година, до момента в който голям брой други страни по света – най-много от Европа, желаят тази дата да бъде издърпана напред. Китай е най-големият замърсител в света, който слага нови върхове за парникови излъчвания съвсем всяка година.

" Без извинения ": огледалото Африка

Подобна е обстановката и в Африка. В Кейптаун, ЮАР, да вземем за пример при започване на ноември се състояха няколко митинга на екоактивисти против потреблението на нефт, до момента в който в града се организираше Africa Oil Week. За разлика от сходни конференции в Европа и Съединени американски щати, където напрежението все по-често е високо, африканските водачи се опълчиха на деятелите и оповестиха, че петролът е най-бързият път към стопански разцвет.

" Няма метод да се извиняваме ", разяснява Габриел Обианг Лима, енергиен министър на Екваториална Гвинея. " Всеки, който споделя, че не би трябвало да използваме нефт, е нарушител. Нечестно е. "

Друг енергиен министър – Гуеде Манташи от Южна Африка, изрази сходно мнение. " Енергията води до напредък. Хората извън даже желаят да спрат централите ни на въглища. Искат го, най-малко до момента в който не им кажем, че ще дишат чист въздух в мрачевина.

Немалко икономисти и климатолози в действителност споделят мнението на Манташи и оферират да не се преглежда единствено количеството нездравословни излъчвания, а количеството нездравословни излъчвания на човек от популацията. Дори и следователно обаче Африка и Азия ще продължат да бъдат най-големият проблем. Там живеят общо над 5.6 милиарда души, множеството от които с витален стандарт надалеч от този на Европа и Съединени американски щати и в страни, които са в средата на процеса по всеобща индустриализация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР