Китай се сблъсква с нарастващото пренасищане с въглища, тъй като

...
Китай се сблъсква с нарастващото пренасищане с въглища, тъй като
Коментари Харесай

Китай е залят с въглища, няма места за складиране

Китай се сблъсква с възходящото пренасищане с въглища, защото огромният вътрешен рандеман и бързо възходящият импорт заплашват да завладеят идната вълна от търсене през зимата.

Цените на главното гориво са подложени на непрекъснат напън, а анализаторите предизвестяват, че зимният отоплителен сезон, който би трябвало да стартира по-късно този месец, няма да бъде задоволителен, с цел да компенсира относително скромното промишлено търсене.

Тази седмица се следиха под паника продажби, откакто няколко основни пристанища предизвестиха търговците, че има заплаха да се изчерпат местата за депозиране, съобщи Китайската асоциация за превоз и дистрибуция на въглища (CCTD) на брифинг в сряда.

" Това се трансформира в пазар на купувачите ", сподели Гао Ланьин, анализатор в Cqcoal, водеща китайска организация за ценообразуване. Годишният растеж на търсенето за отопление на семействата през студените месеци към този момент е малко евентуално да погълне раздутите ресурси и непотребното предложение, сподели тя.

След енергийната рецесия през 2021 година Китай усили добива на въглища, с цел да избегне повтаряне на рецесията, като тази година годишното произвеждане ще означи нов връх. Ръстът на търсенето също е относително слаб на фона на нестабилното икономическо възобновяване на Китай.

Но точно скокът на вноса е повода за по-сериозния дисбаланс на пазара. Търговците се възползваха от по-евтините доставки в останалата част на света, като за първите девет месеца на годината вносът набъбна със 73%. Входящите размери доближиха връх през август.

Напливът на въглища бележи забележителен поврат по отношение на този интервал преди две години, когато дефицитът на изкопаемото гориво провокира необятно публикувани спирания на електрозахранването, които засегнаха бизнеса и семействата. Това е по-малко евентуално да се случи при изобилните доставки на въглища, макар че управляващите към момента предизвестяват за този риск в някои райони.

Отслабващият спот пазар предлага неподходящи условия за годишните договаряния за доставки за 2024 година сред китайските въгледобивни компании и главните купувачи. China Coal Energy Co., вторият по величина производител, съобщи, че референтната цена се чака да бъде по-ниска през идната година.

Несигурността в търсенето ще отслаби покупките от импорт до края на тази година, съобщи Су Хуипенг, анализатор от CCTD, само че общият годишен импорт въпреки всичко може да доближи рекордните 460 млн. тона за 2023 година

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР