Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти

...
Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти
Коментари Харесай

Китайски заеми вкарват Африка в дългове

Китай се трансформира в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни планове в континента, съгласно водещи африкански анализатори. Това оповестява турската Анадолската организация, представена от " Фокус ".

Те са на мнение, че Китай може да вкара африканските страни в дълг, като им предлага тежки заеми, които те може и да не са в положение да изплатят. „ Накрая ще изиска от длъжниците си да изплащат парите под други форми, да вземем за пример пристанища и земя, ” разяснява в изявление за осведомителната организация професорът от Северозападния университет в Южна Африка Андре Дювенаж. Според него в дълготраен проект Китай може да предложи привлекателни политически и стопански решения.

Самият Китай обаче отхвърля да има политически цели. „ Китай не има намерение да се намесва във вътрешните работи на континента и да постанова волята си, “ сподели на водачите китайският президент Си Дзинпин по време на неотдавнашния двудневен Форум за китайско-африканско съдействие (ФКАС). На него той предложи 500 милиарда $.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР