Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти

...
Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти
Коментари Харесай

Китайски заеми вкарват Африка в дългове

Китай се трансформира в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни планове в континента, съгласно водещи африкански анализатори. Това оповестява турската Анадолската организация, представена от " Фокус ".

Те са на мнение, че Китай може да вкара африканските страни в дълг, като им предлага тежки заеми, които те може и да не са в положение да изплатят. „ Накрая ще изиска от длъжниците си да изплащат парите под други форми, да вземем за пример пристанища и земя,” разяснява в изявление за осведомителната организация професорът от Северозападния университет в Южна Африка Андре Дювенаж. Според него в дълготраен проект Китай може да предложи привлекателни политически и стопански решения.

Самият Китай обаче отхвърля да има политически цели. „ Китай не има намерение да се намесва във вътрешните работи на континента и да постанова волята си, “ сподели на водачите китайският президент Си Дзинпин по време на неотдавнашния двудневен Форум за китайско-африканско съдействие (ФКАС). На него той предложи 500 милиарда щ. д.

Проф. Шадрак Гутто от Университета на Южна Африка обаче счита, че Китай има лична тактика, което значи, че би трябвало да се внимава, когато се подписват покупко-продажби: „ Трябва да работим за нашите лични ползи,” съобщи той в изявление в петък за турската медия.

Сиера Леоне да вземем за пример единствено преди дни анулира план за създаване на летище, който трябваше да се финансира от Китай.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР