Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти

...
Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти
Коментари Харесай

Според експерти китайските заеми може да вкарат Африка в дългове

Китай се трансформира в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни планове в Африка, настояват водещи анализатори от Черния континент, представени от Anadolu Agency.
Експертите са на мнение, че Китай може да вкара африканските страни в дълг, като им предлага тежки заеми, които те може и да не са в положение да изплатят. „ Накрая ще изиска от длъжниците си да изплащат парите под други форми, да вземем за пример пристанища и земя,” разяснява в изявление за осведомителната организация професорът от Северозападния университет в Южна Африка Андре Дювенаж. Според него в дълготраен проект Китай може да предложи привлекателни политически и стопански решения.
Самият Китай обаче отхвърля да има политически цели. " Китай не има намерение да се намесва във вътрешните работи на континента и да постанова волята си ", сподели на водачите китайският президент Си Дзинпин по време на неотдавнашния двудневен Форум за китайско-африканско съдействие (ФКАС). На него той предложи 500 милиарда щатски $.
Проф. Шадрак Гутто от университета на Южна Африка обаче счита, че Китай има лична тактика, което значи, че би трябвало да се внимава, когато се подписват покупко-продажби: „ Трябва да работим за нашите лични интереси”, съобщи по-рано той.
Сиера Леоне да вземем за пример единствено преди дни анулира план за създаване на летище, който трябваше да се финансира от Китай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР