Китай казва, че докладите, че е шпионирал парламента на Обединеното кралство, са „злонамерена клевета“

...
Китай се нахвърли срещу Обединеното кралство, заявявайки, че съобщенията, че
Коментари Харесай

Китай се нахвърли срещу Обединеното кралство, заявявайки, че съобщенията, че британски парламентарен изследовател е бил арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Китай, са „злонамерена клевета“.

Сънди Таймс от Обединеното кралство съобщи, че 28-годишният изследовател, който е прекарал известно време в преподаване в Китай, след като е завършил университет, е бил арестуван през март.

Той е бил нает от Алиша Кърнс, депутат от управляващата Консервативна партия, която председателства комисията по външни работи на парламента, пише вестникът. Заподозреният шпионин също е свързан с министъра на сигурността Том Тугендхат, който е критичен към Пекин и е основател на China Research Group, която обединява консервативни депутати, търсещи „свежо мислене“ за Китай.

Редица британски депутати, включително Тугендхат, бяха санкционирани от Пекин.

Метрополитен полицията на Обединеното кралство потвърди през уикенда, че двама мъже са били арестувани – мъж на около 20 години по подозрение в шпионаж и мъж на около 30 години по подозрение в престъпления съгласно Закона за официалните тайни.

И двамата бяха арестувани през март и пуснати под гаранция до октомври, добавиха те.

След като се появиха съобщения за арестите, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак каза на китайския премиер Ли Цян на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, че има „много силни опасения“ относно „намесата“ на Пекин в демокрацията.

Говорител на китайското посолство в Лондон обаче каза, че докладите са „злонамерена клевета“.

„Твърдението, че Китай е заподозрян в „кражба на британско разузнаване“ е напълно измислено и е нищо друго освен злонамерена клевета“, каза говорителят в изявление, публикувано късно в неделя.

„Ние твърдо се противопоставяме на това и призоваваме съответните партии в Обединеното кралство да спрат своята антикитайска политическа манипулация и да спрат да организират такъв самоинсцениран политически фарс.“

Сънди Таймс каза, че мъжът, заподозрян в шпионаж, е лекарски син, който е израснал в богато предградие на шотландската столица и се е превърнал в страхотен парламентарен партньор.

Пишейки в X, известен преди като Twitter, Кърнс, която също е в China Research Group, каза, че е наясно с обвиненията и няма да коментира.

Източник: AFP, Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР