Китай се готви да проведе първото си съвместно военноморско учение

...
Китай се готви да проведе първото си съвместно военноморско учение
Коментари Харесай

Китай провежда първо военноморско учение със страните от Югоизточна Азия

Китай се готви да организира първото си взаимно военноморско обучение с 10 южноазиатски страни идната седмица в опит да усъвършенства възходящото напрежение в противоречивото Южнокитайско море, оповестява " ПресТВ ".

Сингапурският министър на защитата Нгъ Енг Хен разяснява, че учението ще се организира взаимно от китайските военноморски сили и 10-те члена Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Министрите на защитата от 10-те държави-членки на АСЕАН се събраха със своите сътрудници от осем страни отвън района - Съединените щати, Китай, Япония, Индия, Южна Корея, Русия, Австралия и Нова Зеландия.

" Докато приказваме, военноморските сили на АСЕАН се придвижват към Жанджианг в Китай за взаимно морско обучение ", изяснява Хен и добавя, че това ще спомогне за " създаване на доверие " в района.

Съединени американски щати, които са на страната на съперниците на Китай и непрекъснато упрекват Китай в милитаризиране на морето, са изпратили няколко военни кораба в противоречивите води, с цел да защитят това, което назовават " независимост на корабоплаването ", само че Пекин упреква Вашингтон, че се намесва в районни проблеми и съзнателно основава напрежение.

Предстоящото военноморско обучение, съгласно анализатори, има за цел да потвърди, че Китай и АСЕАН се оправят добре с морските си проблеми.

Джеймс Матис още веднъж удостовери позицията на Вашингтон, заявявайки, че е угрижен " за милитаризацията на Южнокитайско море. Нито една нация не може да пренапише интернационалните правила на пътя и чакаме всички народи - огромни и дребни - да съблюдават тези правила ", изясни той.

Преди срещата в четвъртък, Тихоокеанските военновъздушни сили на Съединени американски щати обявиха, че два американски стратегически бомбардировача прелитат покрай китайските острови в Южнокитайско море във вторник.

Военното наличие на Вашингтон в района, поражда терзания за възходящия риск от инцидентни конфликти, които биха могли да провокират по-широк спор.

По-рано този месец американският тихоокеански флот заяви, че китайски боен транспортен съд съвсем удря американски унищожител, който е бил покрай островите Спратли.

Експерти предизвестяват, че в изискванията на застой в връзките сред Пекин и Вашингтон, Китай може да ускори реакцията си против американските патрули за " независимост на корабоплаването " в Южнокитайско море.

Двете суперсили към този момент вземат участие в търговски и дипломатически вражди.

В началото на октомври, два пъти Съединени американски щати изпратиха стратегически бомбардировачи Б-52 над акваторията. Последваха и взаимни военни учения с японски изтребители над Източнокитайско море и Японско море. Китай назова полетите " провокативни " и се закани да предприеме " нужните ограничения ", с цел да отбрани китайските национални ползи. Няколко дни по-късно китайската войска организира стрелби в Южнокитайско море. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР