Китай съобщи, че президентът на Китайската народна република и лидер

...
Китай съобщи, че президентът на Китайската народна република и лидер
Коментари Харесай

Си Дзинпин обсъжда с Шарл Мишел Русия, Тайван и въпросите на търговията

Китай заяви, че президентът на Китайската национална република и водач на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин беседва с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на посещаване в Пекин, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на Асошиейтед прес.

Двамата водачи разискват Русия, Тайван и въпроси, свързани с търговията.

Китайската новинарска организация Синхуа не заяви елементи за диалога на Си с Мишел. Въпреки това представители на Европейски Съюз обявиха пред Асошиейтед прес, че визитата на Мишел има за цел да бъде открит баланс сред желанието на Европейски Съюз да изнася повече артикули за Китай и нуждата да отстоява в връзките си с Пекин своята позиция по въпросите, свързани със отбраната на демокрацията и главните свободи.

Визитата на Мишел е и опция за Европейски Съюз да покаже единение в връзките с Китай, откакто при започване на предишния месец немският канцлер самичък посети Пекин, отбелязва АП.

Китай ще ускори стратегическата си връзка и съгласуваност с Европейския съюз, сподели през днешния ден Си Цзинпин на Шарл Мишел, съобщи Ройтерс.

На срещата си с Мишел в Пекин Си изрази вяра, че " институциите на Европейски Съюз и страните, които членуват в него, ще си изградят справедлива и вярна визия за Китай ", оповестява китайската държавна телевизия.
" Китай ще остане отворен за европейските компании и се надява, че Европейски Съюз е в положение да отстрани намесата и да подсигурява обективни и транспарантни бизнес условия за китайските компании ", сподели Си на Мишел.

Нито Си, нито китайската телевизия дадоха пояснение какво има поради китайският водач под " интервенция ".

Си сподели още, че Китай и Европейски Съюз би трябвало да засилят координацията си в макроикономически проект и да работят дружно в името на взаимната полза, да основават дружно нови източници на напредък и да подсигуряват сигурността, стабилността и надеждността на веригите за промишлени доставки.

Китайският водач засегна също по този начин и въпроси, свързани с спора в Украйна.

Си прикани за отбягване на ескалацията в украинския спор, съобщи ТАСС, като се базира на китайската държавна телевизия.

" Решението на украинската рецесия с политически средства в най-голяма степен дава отговор на ползите на Европа и на всички страни в Евразия ", посочи китайският президент.

Шарл Мишел, който е на еднодневно посещаване в Китай, ще се срещне също с премиера Ли Къцян и с ръководителя на непрекъснатата комисия на китайския парламент Ли Чжаншу.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР