Китай разработва специална дигитална диктатура с цел да контролира своите

...
Китай разработва специална дигитална диктатура с цел да контролира своите
Коментари Харесай

Къде ще се скриеш в Китай?

Китай създава специфична цифрова тирания за да управлява своите 1.4 милиард поданици. За някои „ обществената кредитна система ” ще носи привилегии, а за други – санкции.

Дандан Фен е млада и съвременна жена от Китай. Професионалист в областта на маркетинга, тя е усърдна и сполучлива дама – или с други думи – китайски гражданин за образец. Но Дандан е следена 24 часа в денонощието. Обширна мрежа от 200 милиона камери, сложени из цялата страна, се грижат за това да не остане нито едно мрачно ъгълче, в което тя да се скрие. Всяка нейна стъпка, всяко нейно деяние, даже нейните мисли могат да бъдат. И Дандан не намира нищо неправилно в това.
Това, което за мнозина към момента звучи като утопична визия за бъдещето, към този момент се случва в Китай. И сигурно ще промени живота на всички ни.
Комунистическата партия го назовава „ обществена кредитна система ” и декларира твърдо, че дигитализирането й ще бъде напълно готово до 2020 година. Официален представител на партията оповестява, че до няколко години „ тя ще разреши на праведните хора да се реят свободно под слънцето, до момента в който дискредитираните персони няма да могат да създадат даже и една стъпка неусетно ”. Социалната кредитна система ще прилича лична карта за оценка на всички 1.4 милиарда поданици на Китай.
В опериращата към този момент пилотна стратегия всеки гражданин в началото е „ почетен ” с 800 точки. Онези, които са като Дандан и имат топ резултати, ще получават особено отношение в хотели и летища, а също по този начин и по-изгодни условия за заем и по-кратки процедури при кандидатстване в университет или за работно място.А тези, които стоят в дъното на таблицата, ще бъдат изолирани от обществото, ще им бъде отказвано да пътуват, да теглят заем и да работят в държавни институции. Програмата ще оперира посредством най-новите високотехнологични системи за наблюдаване – не на вятъра Китай от години се пробва да се трансформира в международен водач в региона на изкуствения разсъдък.

Камерите за наблюдаване ще бъдат оборудвани с лицево различаване, сканиране на тялото и географско следене, с цел да подсигурят непрестанно наблюдаване на всеки жител. Апликациите на смарт телефоните също ще бъдат употребявани за събиране на данни и ще наблюдават онлайн държанието на притежателите си.Нещо повече – цялата значима информация от обичайни източници като държавната база данни, тази от просветителната система и медицината, а също и от застрахователни компании и финансови институции, ще бъде вкарана непосредствено в самостоятелните таблици за резултат на жителите.

Вече няколко компании работят с държавното управление за национализиране на системата, съгласуване и настройване на технологията, с цел да завършват логаритъма, който ще дефинира точките на всеки жител. Това сигурно е най-мащабният план по обществено инженерство в историята, взимайки поради по какъв начин повече от милиард души ще бъдат следени и следени. А ако планът бъде сполучлив, това ще бъде първата цифрова тирания в света.
Един дребен образец: Дандан е в супермаркета и търси артикули из щандовете – даже това безобидно деяние няма да убегне от пронизващия взор на партията. А когато системата бъде приключена и влезе в деяние, това, което Дандан ще постави в пазарската си количка, би могло да повлияе на нейния обществен заем. Купуването на прекалено много алкохол може да бъде разтълкувано като алкохолна взаимозависимост и това ще докара до загуба на точки. Или в случай че си купи кърпички, това би означавало, че е виновна, което ще й донесе бонус точки. Системата ще работи „ онлайн ”, т.е. резултатът й ще се опреснява в действително време.
Дандан не възразява вероятността й за живот да зависи от всевиждащото око на страната. 36-годишната жена знае, че общественият заем не е съвършена система, само че има вяра, че това е най-хубавият метод да се ръководи обществото в страната с най-многобройно население. „ Смятам, че хората в моята страна биха желали да има устойчиво и несъмнено общество. – споделя тя. – Ако, както твърди нашето държавно управление, всеки ъгъл в общественото пространство е оборудван с камери, аз ще се усещам в сигурност ”.
А и в нейните показа тя единствено би спечелила от системата. Както и всичко останало, високата финансова просвета на Дандан е значима съставка за резултатите от националния обществен заем. Във към този момент съществуващата финансова кредитна скица, наречена Sesame Credit, Дандан има доста висок резултат от 770 точки от вероятни 800 — затова тя безспорно е един предан китайски жител.
Благодарение на този рейтинг, Дандан може да се възползва от многото прерогативи, които Китай може да предложи поради бързите си темпове на развиване. Апликация на телефона й, да вземем за пример, дава достъп до специфични привилегии при взимане на кола чартърен, наемане на хотелска стая или къща без депозит.
Но обществената кредитна система е доста повече от просто сърфиране в интернет или шопинг решения. Тя ще се повлиява и съгласно това кои са твоите другари и кой е част от фамилията ти. Ако другар на татко ти каже нещо неприятно за държавното управление, ти отново ще изгубиш точки. С кого излизаш и кого ще избереш за дълготраен сътрудник също има значение. Дандан се е омъжила по обич, само че е избрала верния брачен партньор – Ксаожинг Жанг евентуално ще има даже по-висок рейтинг от нея. Той е граждански чиновник в Министерството на правораздаването, един предан кадър на партията.„ Ние имаме потребност от обществена кредитна система – споделя Ксаожинг. – Ние от китайската нация се надяваме да си оказваме помощ един на различен, да се обичаме и да оказваме помощ на всеки един да просперира. Както споделя президентът Си, ние ще бъдем богати, демократични, културни, хармонични и красиви. Това е вярата на Си за бъдещето на страната. Това е и вярата на целия китайски народ. ”

За китайските жители не е нещо извънредно държавното управление да има решаваща роля в персоналния им живот. За мнозина персоналното пространство няма същата стойност, каквото има на Запад. Китайците правят оценка доста по-високо груповото положително, в сравнение с самостоятелните права, тъй че вярата им, че обществената кредитна система ще донесе единствено позитиви на обществото, е изцяло обяснима.
Има и образовани хора от междинната класа, които са надълбоко обезпокоени и не считат за редно такава точкова система да бъде единствения аршин за оценка на характера на индивида и неговите качества. Но тяхното мнение не би могло да спре колелото да се върти.
Партията употребява тази система като метод да си възвърне част от изгубения надзор от 80-те години насам, когато Китай стартира да се отворя към света и последва скоростно развиване във всички области. Това е метод да се заглуши гласа на несъгласието и да се подсигури безспорна доминация на партията.
Към този миг има над 10 милиона души, които са осъдени за нарушавания съгласно пробните обществено кредитни системи. Лиу Ху е един от тях. В доста други общества той би чествал. Но не и в Китай. Лиу Ху е проверяващ публицист, който разкрива корупция в най-високите етажи на партията и позволява редица престъпни убийства. Той е на мнение, че държавното управление го счита за зложелател. Ху изгубва своя обществен заем, когато към него е повдигнато обвиняване и той е наказан поради една своя тирада. Сега Ху се оказва изолиран от обществото поради ниския брой точки, с които разполага.
През 2015 година Ху изгубва дело за клюка откакто упреква служител в изнудване. Той би трябвало да се извини обществено и да заплати санкция, само че когато съдът упорства за спомагателна санкция, той отхвърля. Така няколко години по-късно 43-годишният публицист открива, че е в черната листа на пробна обществена стратегия и е разказан като „ непочтен ” човек.„ Има доста хора, които са в тази черна листа по простъпка, само че не могат да подхващат нищо ”– споделя Ху. Това унищожава неговата кариера и го трансформира в новобранец, а в това време той стартира да се бои и за бъдещето на своето семейство.

Социалната кредитна система стопира всички негови благоприятни условия да пътува и го държи безусловно под домакински арест в родния му град Чонгкинг. Всички опити да си купи билет за трен до Ксиан през апликация на телефона остават несполучливи. „ Апликацията споделя, че е невероятно да бъде осъществена резервация за билет и по този метод достъпът ми до железопътния превоз е легално неразрешен ”, изяснява той.

Всички профили в обществените мрежи, където Ху разгласява информация за журналистическите си проучвания, също се оказват закрити. Той твърди, че неговите профили в Wechat и Weibo са имали общо над два милиона почитатели преди да бъдат цензурирани.Ху е уверен, че слагането му в черната листа е чист политически акт и неколкократно прави опити да се свърже с управляващите, само че всички негови старания са посрещнати с безмълвие. Желанието му е на първо място да предизвести света за този призрачен сън, който следва да се трансформира в действителност. Това би могло да изложи фамилията му и приятелите му на сериозен риск, само че Ху има вяра, че това е и метод повече китайци да осъзнаят какво ще се случи по време на приближаващата с все мощ цифрова тирания.

„ Техните очи са заслепени, а ушите им са запушени. Те знаят доста малко за света и живеят в заблуда. ”Дандан вижда само сини висини в нейното цифрово бъдеще. За нея има и различен тласък да бъде оптимистично настроена към обществената кредитна система. Това е методът да подсигури щастливо и нехайно детство за своя двегодишен наследник Руйбао. Благодарение на това, че неговите родители имат високи резултати, на Руйбао ще му бъде възложен най-хубавият старт в живота – най-хубавата къща, най-хубавите учебни заведения и опазване на здравето от първа класа. Той ще се употребява с всички преимущества и подкрепи на партията. Поне до момента в който мама и баща имат положителни точки в обществената кредитна система.

Инфо: https://www.abc.net.au/
Превод: Анахид Ангътян

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР