Китай разкритикува остро безпочвените твърдения, че е извършил голяма кибератака

...
Китай разкритикува остро безпочвените твърдения, че е извършил голяма кибератака
Коментари Харесай

Китай заклейми обвиненията на САЩ за хакерски атаки срещу Microsoft, били изфабрикувани

Китай разкритикува остро " безпочвените " изказвания, че е направил огромна хакерска атака против американския софтуерен колос Microsoft, оповестяват " Франс прес " и Би Би Си.

Група западни страни упрекнаха Китай в хакване на Microsoft Exchange - известна имейл платформа, употребена от компании по целия свят.

Съвместното изказване упрекна китайското министерство на държавната сигурност в подкопаване на световната непоклатимост и сигурност.

Китай постоянно е твърдял, че се опълчва на всички форми на киберпрестъпления.

Вчера Нова Зеландия се причисли към групата страни, в това число Англия, Съединени американски щати и Австралия, като упрекна подкрепяни от страната китайски артисти за " злонамерена киберактивност " в страната, в това число офанзивата против Microsoft.

Китайското посолство в Уелингтън назова обвиняванията " безпочвени и безотговорни ".

" Китайското държавно управление е корав бранител на киберсигурността ", се споделя в изказване, оповестено от посолството в отговор на въпрос на кореспонденти. В него се добавя: " Отправянето на обвинявания без доказателства е злонамерено. "

Китайското посолство в Австралия повтори тези мнения, определяйки Вашингтон като " международен първенец по злонамерени хакерски атаки ".

От своя страна представителят на китайското външно министерство подччерта: " Съединени американски щати събраха съдружниците си, с цел да насочат неразумни рецензии против Китай по въпроса за киберсигурността, този ход е изфабрикуван от нищото... (и) напълно стимулиран от политически цели. "

Хакерската офанзива против Microsoft засегна най-малко 30 000 организации в международен мащаб.

Системата за продан дава право на е-поща на огромни корпорации, дребен бизнес и държавни органи по целия свят.

Microsoft упрекна китайска група за кибершпионаж за употреба на накърнимост в Microsoft Exchange, която разреши на хакерите да реализират далечен достъп до пощенските кутии.

Групата, известна като Hafnium, беше открита от Центъра за разузнаване на закани на Microsoft за финансирана от страната и оперираща отвън Китай.

Западните източници на сигурността имат вяра, че Hafnium е получил авансово познания, че Microsoft има намерение да закърпи или затвори уязвимостта, и по този начин ги е споделил с други основани в Китай групи, с цел да усили оптимално изгодата, преди да остарее.

" Вярваме, че кибер операторите, работещи под контрола на китайското разузнаване, научиха за уязвимостта на Microsoft при започване на януари и се надпреварваха да употребяват уязвимостта, преди [тя] да бъде необятно разпозната в общественото пространство ", съобщи източник от сигурността пред Би Би Си

Хакът алармира за прекосяване от целенасочена шпионска акция към навлизане и грабване, което води до опасения, че китайското кибер-поведение ескалира, съгласно западните служби за сигурност.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство съобщи, че китайското държавно управление " е пренебрегнало многократните апели за преустановяване на безразсъдната си акция, вместо да разреши на подкрепяните от страната участници да усилят мащаба на своите офанзиви и да работят неразумно, когато бъдат хванати ".

Белият дом съобщи, че си резервира правото да предприеме спомагателни дейности против Китай по отношение на неговите кибер действия.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи пред публицисти, че китайското държавно управление може да не е правило офанзивите сами, само че " е защитавало тези, които го вършат. И може би даже ги е настанило, с цел да могат да го създадат ".

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати също по този начин разгласи наказателни обвинявания против четирима хакери на MSS, които съгласно него са свързани с дълготрайна акция, ориентирана към непознати държавни управления и субекти в основни браншове в минимум дузина страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР