Китай пусна на вода третия си самолетоносач в петък, който

...
Китай пусна на вода третия си самолетоносач в петък, който
Коментари Харесай

Китай вече има трети самолетоносач

Китай пусна на вода третия си самолетоносач в петък, който е напълно проектираният и издигнат в страната. Той получи името " Фуджиян " - на провинция, ситуирана против самоуправляващия се Тайван. Така Пекин изпраща явен сигнал до противниците си, модернизирайки армията си, предава Ройтерс.

Китайският президент Си Дзинпин направи преоборудването на най-голямата войска в света централна част от дневния си ред, като се стреми да демонстрира мощ надалеч оттатък китайските крайбрежия, макар че китайските управляващи настояват, че нямат враждебни планове.

" Фуджиян " ще се причисли към " Шандон ", пуснат в употреба в края на 2019 година, и " Ляонин ", който Китай купи втора ръка от Украйна през 1998 година и преоборудва със лични сили.

Китай към момента усъвършенства способността си да ръководи самолетоносачите и да ги интегрира в бойни групи, нещо, което Съединените щати вършат от десетилетия.

Само Съединените щати, които разполагат с 11 самолетоносача, имат повече такива кораби. След тях е, Англия, която има два настоящи самолетоносача.

Пускането на вода на новия самолетоносач показва възходящия потенциал на военните в миг на ескалиращо напрежение със Съединените щати поради Тайван, чийто суверенитет се оспорва от Китай, и на фона на претенциите на Пекин към Южнокитайско море.

Тайван е процъфтяваща народна власт, само че Китай счита острова за своя лична територия и в никакъв случай не е изключвал потреблението на мощ, с цел да го сложи под собствен надзор.

Министерството на защитата на Тайван съобщи в изказване, изпратено до Ройтерс, разяснявайки новия самолетоносач, че Тайпе " придава огромно значение " на военното развиване на Китай.

Тайван " включва това в проучванията на обострената обстановка по ориентиран към бъдещето метод, употребява новаторско асиметрично мислене и интензивно създава контрамерки за дейно използване на военната тактика за неизменност в защита и мощно въздържане ", се прибавя в изказването.

Тайван управлява две групи острови, които географски са част от Фуджиян и се намират тъкмо до неговия бряг - Кинмен и Мацу - и които по време на разгара на Студената война бяха постоянно бомбардирани от Китай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР