Китай публикува днес концепция за инициатива за глобална сигурност (ИГС),

...
Китай публикува днес концепция за инициатива за глобална сигурност (ИГС),
Коментари Харесай

Китай огласи концепция за инициатива за глобална сигурност

Китай разгласява през днешния ден идея за самодейност за световна сигурност (ИГС), текстът на която беше публикуван от организация Синхуа.

Международната общественост като цяло би трябвало да се стреми към поддържането на международния мир и сигурност и насърчаването на световното развиване и разцвет, се споделя в документа.

Отбелязва се, че самодейността има за цел да реши главните проблеми на интернационалните спорове, да усъвършенства ръководството на световната сигурност и да насърчи взаимните интернационалните старания за обезпечаване на по-голяма непоклатимост и сигурност в една нестабилна и изменяща се ера, с цел да се насърчат трайният мир и световното развиване.

Китайският президент Си Дзинпин, говорейки при откриването на Азиатския конгрес в Боао (BAF) през април предходната година, уточни нуждата от самодейност за световната сигурност.

Публикуваната през днешния ден идея съдържа шест основни правилото за световна сигурност. Освен това Китай очерта 20 предпочитани области за интернационално съдействие в региона на световната сигурност.

Първият принцип се отнася до нуждата от визия за обща, всеобхватна, взаимна и устойчива сигурност, по-конкретно ценене и гарантиране на сигурността на всяка страна, поощряване на съдействието, гарантиране на сигурността посредством политически разговор и мирни договаряния. Посочва се, че още през 2014 година Си Дзинпин инициира нова визия за обща, всеобхватна, взаимна и устойчива сигурност, която беше необятно приета и подкрепена от интернационалната общественост.

Вторият принцип показва, че следва да се поддържа ангажимент за ценене на суверенитета и териториалната целокупност на всички страни. В документа написа, че всички страни, огромни или дребни, мощни или слаби, богати или небогати, са равноправни членове на интернационалната общественост. Техният суверенитет и правото им да избират лична обществена система и път на развиване би трябвало да бъдат зачитани. Намесата във вътрешните им работи е неприемлива.

Третият принцип акцентира нуждата да се резервира ангажираността към задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации. Китай приканва всички страни да възприемат многостранен метод, да поддържат интернационална система с централна роля на Организация на обединените нации. В документа се показва също, че манталитетът на Студената война, едностранчивостта, блоковата борба и хегемонизмът опонират на духа на Устава на Организация на обединените нации и следва да бъдат отхвърлени.

Четвъртият принцип е да се вземат на съществено законните опасения за сигурността на всички страни. Подчертава се, че сигурността на една страна не би трябвало да бъде за сметка на сигурността на други. Стремежът на всяка страна към личната ѝ сигурност би трябвало да регистрира основателните опасения на другите страни за сигурността им.

Петият принцип е да се одобри нуждата от опазване задължението за спокойно разрешаване на разликите и разногласията сред страните посредством разговор и съвещания. Както е посочено в концепцията, войната и глобите не са съществени решения на разногласията. Международната общественост следва да поддържа всички старания, улесняващи мирното споразумяване на рецесиите и да предизвиква намиращите се в спор страни да построяват доверие, да позволяват разногласия и да укрепват сигурността посредством разговор.

Шестият принцип е поддържането на сигурността както по обичайни, по този начин и по нетрадиционни способи. Подчертава се, че в днешния свят обичайните и нетрадиционните закани за сигурността са станали мощно взаимосвързани. Китай предизвиква всички страни да работят дружно за решение на районни разногласия и световни проблеми като тероризма, изменението на климата и кибернетичната и биологичната сигурност.

Също по този начин при правилата на съдействие е маркирано, че Китай е за твърдо поддържане на консенсуса, че " нуклеарната война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да се води ". Пекин също по този начин е за съблюдаване на взаимното изказване за попречване на нуклеарната война и отбягване на конкуренцията във въоръжаването, издадено от водачите на петте страни, притежаващи нуклеарно оръжие, през януари 2022 година

ИГС се стопира в елементи на пътищата за реализиране на сигурност посредством политически решения на интернационалните и районни проблематични горещи точки.

Документът приканва към задълбочаване на интернационалното съдействие в региона на осведомителната сигурност. В ИГС е посочено, че Китай е показал Глобалната самодейност за сигурност на данните и приканва за взаимни старания за формулиране на световни правила за цифрово ръководство, които да отразяват волята и да зачитат ползите на всички страни.

Обръща се внимание също по този начин на гарантиране на биосигурността, ръководството на изкуствения разсъдък, използването на конвенцията на Организация на обединените нации за битка с транснационалната проведена престъпност.

Документът също по този начин показва платформите и механизмите за съдействие, посредством които да се осъществят амбициозните цели на самодейността.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР