Китай продължава да изпраща военни части в Тайванския проток. С

...
Китай продължава да изпраща военни части в Тайванския проток. С
Коментари Харесай

Може ли да се стигне до сблъсък между Китай и Тайван през 2023-а?


Китай продължава да изпраща военни елементи в Тайванския пролив. С увеличението на военното наличие към Тайванския пролив нараства и вероятността от възможен конфликт, предизвестяват специалисти.

2022 година беше бурна година за Тайван. усили натиска над Тайпе след визитата на председателката на американската Камара на представителите на Нанси Пелоси през август. Китайската Народна освободителна войска провежда едноседмично интензивно военно обучение край водите на острова. Оттогава Пекин изпраща военни кораби оттатък неофициална демаркационна линия в Тайванския пролив, която Китай не признава.

" Истинската смяна е поддържането на военно наличие от страна на Китай към демаркационната линия на Тайванския пролив ", изяснява Аманда Хсиао от мозъчния концерн International Crisis Group.
Редакцията предлага
Да-Джунг Ли, професор по интернационалните връзки и стратегически проучвания в университета Тамканг в Тайван, също разяснява, че пътуването на Пелоси в допълнение е засилило натиска върху Тайпе. " Натискът от страна на китайските военни самолети и военни кораби е доста по-силен от преди ", показва той.

Рискът от спор нараства

Хсиао обръща внимание, че с увеличението на военното наличие към Тайванския проток нараства и вероятността от възможен конфликт. " Когато китайците пресичат линията, тайванците реагират и евентуално ги изтласкват назад ", отбелязва тя. " Тайван и Китай не разполагат със средства за връзка, което да помогне за деескалация при случай. "

Въпреки провокациите пред Китай сега, в това число продължаващата здравна рецесия, обвързвана с Ковид и, Тайван ще продължи да заема значимо място в дневния ред на Пекин. " Китай ще изчака външно събитие, с цел да ускори натиска върху Тайван, това е методът, по който те нормално работят ", счита Хсиао.

В понеделник Тайпе разгласи, че Китай е изпратил 71 военни самолета, от които 43 са пресекли демаркационната линия. Това се случи, след като на 23 декември американският президент подписа декрет, с който оторизира военна помощ за Тайван в размер на 10 милиарда $.

Китайското държавно управление изрази несъгласието си и дефинира случилото се като съществено нарушаване на правилото на Пекин за " обединен Китай ". В отговор Вашингтон съобщи, че Съединени американски щати са обезпокоени от военните дейности на Китай наоколо до Тайван. Съединени американски щати дадоха обещание да продължат поддръжката си за отбраната на острова " в сходство с дългогодишните ни задължения и в сходство с политиката ни за обединен Китай ".

Конкуренцията сред Пекин и Вашингтон е основна

Според Ли от Университета Тамканг стратегическата конкуренция сред Съединени американски щати и Китай ускорява напрежението в Тайванския пролив: " Съединени американски щати преглеждат доста от дейностите на Пекин като по-агресивни и на пръв взор разрушителни за статуквото. Но съгласно Китай през последните години Съединени американски щати се пробват да обезсмислят политиката за обединен Китай ", споделя той.

През август Нанси Пелоси посети Тайван, което провокира остра реакция от страна на Китай.

Байдън и китайският президент Си Дзинпин дадоха градивни сигнали след диалога си в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Бали. Там те обявиха, че желаят да поддържат постоянни връзки сред страните си. Хсиао разяснява, че това значи, че нито една от двете сили не желае конкуренцията сред тях да прерасне в спор:  "  и Тайван остава една от основните детайли на тази конкуренция ", разяснява тя. " Това няма да се промени. "

Още едно посещаване на американски политик може да ескалира обстановката

Събитие, което би могло да увеличи напрежението през 2023 година, е предстоящото посещаване в Тайван на възможния правоприемник на Пелоси и предстоящ ръководител на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Той даде обещание да посети демократичния остров, в случай че бъде определен. " Китай ще би трябвало да реагира най-малко на същото равнище, както и след визитата на Пелоси ", разяснява Хсиао. 

" Ако визитата се случи покрай края на 2023 година, президентските избори в Тайван през 2024 година ще са напълно скоро. Това би било потенциален спирачка за решението на Китай по какъв начин да реагира ", показва тя.

" Ако реагират прекомерно остро, това единствено ще подхрани вътрешните разкази в Тайван в посока, която не е от изгода за Китай. Съществуват редица съображения и таймингът има доста общо с метода, по който Китай ще отговори ", добави тя. Ли заключава, че редица променливи, които не могат да бъдат планувани, ще оказват въздействие върху обстановката в Тайванския проток през 2023 година.

***

Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР