Китай призова въоръжените сили на САЩ да престанат да показват

...
Китай призова въоръжените сили на САЩ да престанат да показват
Коментари Харесай

Китай предупреди САЩ: Спрете да показвате мускули в Южнокитайско море

Китай прикани въоръжените сили на Съединени американски щати " да престанат да демонстрират мускули " в Южнокитайско море и да не прибавят " нови неясноти " към Тайван, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Изявлението на китайския министър на защитата Вей Фънхъ е било направено на среща с шефа на Пентагона Марк Еспър в Банкок, ден откакто Еспър обществено упрекна Пекин, че " от ден на ден прибягва до напън и заплашване за реализиране на стратегическите си цели " в района.

На срещата на закрити врата в границите на конгрес на министри на защитата в Банкок Вей е призовал Еспър " да престане да " демонстрира мускули " в Южнокитайско море и да не провокира и ескалира напрежението в Южнокитайско море ", сподели представител на китайското министерство на защитата.

" Споразумяхме се да продължим диалозите и да контактуваме постоянно. Продължаваме да означаваме прогрес по редица въпроси ", сподели Еспър след срещата.

Китай има искания към съвсем цялата богата на енергийни запаси акватория на Южнокитайско море, където е разположил военни постове на изкуствени острови. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам обаче също имат искания за разнообразни региони на морето.

Военноморски сили на Съединени американски щати постоянно нервират Китай с интервенции, които назовават интервенции " за свободата на мореплаването ", с кораби, които минават покрай заети от Китай острови в Южнокитайско море.

В отговор на въпрос към Вей какво Китай би желал от Съединени американски щати да трансформират в държанието си и дали това включва прекъсването на интервенциите " за независимост на мореплаването ", представителят на китайското министерство на защитата отвърна: " Призоваваме Съединени американски щати да престанат да се намесват в Южнокитайско море и да спрат военната провокация в Южнокитайско море. "

Вей и Еспър са разискали и деликатния въпрос с Тайван, който Китай възприема като своя бунтовна провинция.

Вей е подчертал пред Еспър, че Китай " няма да търпи никакви произшествия за самостоятелност на Тайван " и че Пекин не приема никакви публични или военни контакти с Тайван, осведоми Българска телеграфна агенция.

Вчера Китай изпрати първия си самолетоносач - " Ляонин ", с съпътстващи военни кораби в Южнокитайско море за проби и присъединяване в учения. Корабната група мина през Тайванския пролив, което Тайван дефинира като заплашване и разгласи, че е изпратил самолети и кораби да наблюдават от близко придвижването на китайските съдове, съобщи Франс прес.

Вторият китайски самолетоносач, който още не е влезнал публично във въоръжение, също мина през вчерашния ден през Тайванския пролив. Според китайските Военноморски сили той извършва " научноизследователски проби и рутинни тренировки "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР