Китай прие за пръв път закон, позволяващ изрично на бреговата

...
Китай прие за пръв път закон, позволяващ изрично на бреговата
Коментари Харесай

Китай разреши на бреговата си охрана, ако е необходимо, да стреля по чужди съдове

Китай одобри за пръв път закон, допускащ категорично на бреговата защита да стреля по непознати съдове. След този ход противоречивите води към Китай може да станат по-неспокойни, съобщи Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Постоянният комитет на Общокитайското заседание на народните представители, висшият законодателен орган в Китай, одобри закона през днешния ден, оповестяват китайските държавни медии.

Според оповестена по-рано чернова на законопроекта, на бреговата защита се позволява да употребява "всички нужни средства ", с цел да парира закани, произлизащи от непознати плавателни съдове.

В него са конкретизирани събитията, при които могат да бъдат употребявани другите типове въоръжение - ръчно, корабно или въздушно.

Със законопроекта също така се разрешава на персоналния състав на бреговата защита да унищожава инфраструктура на други страни, построена върху рифове, над които Китай твърди, че има суверенитет, и да се качват на инспекция на борда на непознати плавателни съдове във води, за които Пекин претендира, че са китайски.

Нормативният акт упълномощава бреговата защита, "ако е належащо ", да обособява краткотрайни закрити зони, с цел да не позволява влизане в тях на непознати плавателни съдове и персонален състав.

В отговор на опасения говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин съобщи, че законът е напълно в благозвучие с интернационалната процедура.

В първия член на законопроекта е записано, че той е необходим за отбрана на китайския суверенитет, сигурност и морски права.Той е признат седем години откакто Китай сля няколко морски цивилен правоохранителни структури, с цел да сътвори бюро за брегова защита.

След като през 2018 година бюрото беше сложено на послушание на Народната въоръжена милиция на Китай, то стана постоянно поделение на въоръжените сили.

Китай има разногласия за морски суверенитет с Япония в Източнокитайско море и с няколко страни от Югоизточна Азия в Южнокитайско море. Преди се е случвало Китай да праща бреговата си защита да прогонва риболовен съдове на други страни и от време на време се е стигало до потопяването им, отбелязва
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР