Китай премина в настъпление. След като съживи икономиката след тригодишна

...
Китай премина в настъпление. След като съживи икономиката след тригодишна
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Китай предложи нов модел за развитие човечеството

Китай мина в нахлуване. След като съживи стопанската система след тригодишна коронавирус застоялост и безкръвно се пребори с огромните и дребни провокации на Америка, Си Цзинпин даде заповед: „ Пълна скорост напред! “ Само по този начин може да се оцени програмната му тирада в партийната школа на Централен комитет на 7 февруари. В него се акцентира световното значение на " китайската рационализация ". Тази нова политическа фраза сменени термина " социализъм с китайска специфичност ", който е много муден и сложен за схващане от чужденците.

Създаването на нов модел за развиване на човечеството в Китай беше разисквано в Пекин още през 2021 година на честванията по случай 100-годишнината на ККП. Но тогава беше маркирано, че този модел е стеснен от границите на Поднебесната. Сега приказваме за нейното „ пробутване на всички места “, при което, наподобява, се има поради целия свят. Подчертава се и разликата сред китайския модел на социализма и демократичния буржоазен модел, който към момента е преобладаващ в света: „ Модернизацията не е равна на озападняване “. За няколко десетилетия Китай извървя път, който лиши на западните страни епохи. На настоящия стадий на конкуренцията сред двата модела на развиване е „ значимо да се положат старания за реализиране на по-голяма икономическа успеваемост спрямо капитализма и в това време по-успешно да се поддържа справедливостта в обществото “, сподели ръководителят на 100-милионната ККП.

Що се отнася до успеваемостта на стопанската система, освен достиженията на Китай през 10-те години на ръководство на Си Цзинпин са поразителни: удвояване на Брутният вътрешен продукт и основаване на „ обществено общество “ посредством унищожаване на крайната беднотия на 100 милиона души и удвояване на приход на глава от популацията като цяло. Сега прави усещане разликата в темповете на възобновяване в другите страни след пандемията. Донякъде закъснялата анулация на тактиката за " нулева приемливост " отприщи спирачките на китайската стопанска система и направи допустимо приемането на обещаващи резултати от " невисок старт ".

Сега икономистите се надпреварват в оптимизъм. Първите прогнози за растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай тази година се колебаеха към 4%. Въпреки това, впечатляващите резултати от Пролетния фестивал провокираха нарастване на прогнозите. През седмицата на празника, съгласно обновени данни, са осъществени 308 милиона пътувания в границите на Китай (увеличение от 23%) и 2,9 милиона пътувания в чужбина (увеличение от 120%). За премерване на настроението на китайската нация, посещаемостта на кино е значима със седмични доходи от 1 милиард $ (6,76 милиарда юана). Тези и други индикатори разрешиха на Международния валутен фонд да увеличи прогнозата си за растежа на китайския Брутният вътрешен продукт до 5,2%. Инвестиционната банка „ Морган Станли “ подвигна летвата до 5,7%. Цели 6% бяха планувани от Китайския институт за модерни интернационалните проучвания. Динамичността на китайската стопанска система се залага и на западните страни, които гладко се движат към застоялост и криза. Според шефа на МВФ Кристалина Георгиева „ има огромна вяра за отварянето на Китай, което през 2023 година ще окаже положително въздействие върху международната стопанска система “. Според специалистите на фонда приносът на Китай за растежа на международната стопанска система през 2023 година ще нарасне до 25%.

Особено внимание заслужават думите на Си Цзинпин за значимостта на „ по-успешното поддържане на справедливостта в обществото ” в хода на съревнованието сред двата модела на рационализация. Тук китайците незабавно виждат отпратка към концепцията за „ общо богатство “, едно от главните теоретични нововъведения на неотдавнашния 20-ти конгрес на ККП. Първите опити с въвеждането на процедура на тази точно социалистическа концепция бяха предходната година. Големите монополи предизвестиха против картелно съглашение и изтласкване на междинните и дребни предприятия. Олигарсите по време на диалози в партията и правоприлагащите органи обясниха значимостта на поддръжката на фондовете за подкрепяне на бедните, които незабавно получиха милиарди дарения. Започна съкращаването на системата за платено в допълнение обучение, което акцентира неравенството на другите пластове от популацията. Бяха наложени ограничавания върху фантастичните приходи на звездите от малкия екран и шоубизнеса. Изглежда, че това са единствено линии на система за равнене на приходите, осигуряваща обществена правдивост.

Системни решения, присъщи за „ политическия жанр “ на Си Цзинпин, могат да се чакат още през март, когато ще се състоят няколко значими национални събития по едно и също време. Третият пленум на Централен комитет на КПК обичайно е отдаден на стопанската система и този път ще дефинира икономическите параметри на интервала до идващия, 21-ви конгрес на КПК. Освен това по този начин наречените „ две сесии “ – на парламент и консултативния орган на ККП– освен ще одобрят всички нови назначения на личен състав в страната, в това число китайския президент Си Цзинпин. Многобройни документи в региона на стопанската система и обществения живот на голямата нация ще придобият силата на закони. Повечето от тези назначения и документи са създадени от ръководещата комунистическа партия и ще бъдат признати без проблеми. Но са вероятни и изненади. Те могат да се чакат да вземем за пример при уточнение на понятието " общо богатство ".

Както и да е, поръчката на Си Цзинпин за превъзходството на „ китайската рационализация “, т.е. социалистическия модел на развиване, се трансформира в намерено предизвикателство към Америка с нейната „ блестяща къща на хълма “. Миналогодишната концепция на Джоузеф Байдън с разделянето на света на " демократични и властнически режими " на особено събрана " Среща на високо ниво на демокрациите " не получи осезаема поддръжка и обещаното продължение. Сега Пекин стартира да развива личната си световна стратегия. Международен конгрес за ориста на демокрацията е плануван за края на март в Пекин. Горе-долу по същото време ще се случат значими събития по отношение на бъдещето на БРИКС, самодейността „ Един пояс, веднъж “. Скоро можем да чакаме полемика за " китайската рационализация ".

Пред очите ни борбата сред Пекин и Вашингтон придобива ново измерение, идеологическо. Това прави разногласието сред Китай и Америка екзистенциален и световен. На този декор проблемите с комерсиалния недостиг, конкуренцията на софтуерните компании и даже районните рецесии от тайвански мащаб стават второстепенни. „ Студената война “, стартирана от Америка, първо против Русия, а по-късно и против Китай, форсира разпада на настоящия международен ред. Самодостатъчността и независимостта на съветската и китайската цивилизации им разрешиха, без да се опасяват да изгубят част от своя суверенитет, да подхващат невиждано доближаване в името на националната сигурност. „ Стратегическото партньорство “ донесе синергия сред двата стопански и военни потенциала и предотврати унищожаването на двата съществени противника на Америка един по един. Няма подозрение, че по време на идното си държавно посещаване в Москва напролет Си Цзинпин и Владимир Путин ще обсъдят не толкоз настоящи проблеми, колкото опциите и заплахите от придвижването към свят без хегемонията на демократичния капитализъм.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР