Китай предупреди САЩ, че наказателните мерки на администрацията на Доналд

Китай предупреди САЩ, че наказателните мерки на администрацията на Доналд ...

Китай защити Huawei, предупреди САЩ да внимава със санкциите.

Китай предупреди САЩ, че наказателните мерки на администрацията на Доналд Тръмп срещу Huawei Technologies могат да навредят на търговските преговори между двете държави, предаде Reuters.
Пекин предупреди САЩ да избягват по-нататъшното разрушаване на китайско-американските търговски отношения. "Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити законните права на китайските фирми", каза пред репортери говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фенг.
Китайските власти заявиха, че американската агресивност може да навреди на търговските преговори, които изглежда са в задънената улица, след като миналата седмица Вашингтон и Пекин си размениха поредната доза мита.
Американските репресии, обявени в сряда, бяха последният изстрел в ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, която разтърсва финансовите пазари и заплашва да саботира забавящата се световна икономика.
Акциите на доставчиците на Huawei също паднаха заради опасенията, че огромният купувач на американски чипове, софтуер и други компоненти ще бъде принуден да спре покупките, след като Министерството на търговията на САЩ му забрани да купува американски технологии без специално одобрение.
Huawei предупреди в изявление, че загубата на достъпа до доставчици в САЩ "ще нанесе значителна икономическа вреда на американските компании" и ще засегне "десетки хиляди американски работни места".
"Huawei ще потърси незабавно средства за защита и ще намери решение по този въпрос", заявиха от компанията.

Източник: actualno.com