Китай предупреди днес, че ще вземе контрамерки в случай на

...
Китай предупреди днес, че ще вземе контрамерки в случай на
Коментари Харесай

Китай предупреди, че ще вземе контрамерки в случай на американски санкции, наложени на Хонконг

Китай предизвести през днешния ден, че ще вземе контрамерки при положение на американски наказания, наложени на Хонконг, оповестява Българска телеграфна агенция.

Предупреждението беше отправено след ден на митинги в някогашната английска колония против законопроект за националната сигурност.

Хонконгската полиция задържа над 120 души при проява против проектозакон в областта на сигурността

Съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския - Робърт О'Брайън, съобщи през вчерашния ден, че китайският самостоятелен регион може да изгуби своя фаворизиран търговски статут, в случай че бъде признат противоречивият законопроект от Народното събрание в Пекин. Но китайското министерство на външните работи съобщи през днешния ден, че Съединени американски щати нямат правото да подлагат на критика законопроекта, нито да се месят по този въпрос.

"Законите, прилагани в Хонконг касаят напълно суверенитета на Китай ", съобщи представителят на външното министерство Чжао Лицзян.

Пекин към този момент е връчил "твърда протестна нота " на Вашингтон, добави той. Очаква се китайският парламент да одобри законопроекта в четвъртък. Редица хонконгски публични представители показаха през днешния ден поддръжка за противоречивия законопроект за националната сигурност.

Сред тях са комисарите, отговарящи за полицията, за местата за задържане и за митниците. Последният английски губернатор на Хонконг Крис Патън пък предложи въпросът за законопроекта за националната сигурност да бъде издигнат на срещата на групата Г-7 през юни.

Патън предизвести, че до момента в който останалата част от света е обезпокоена от битката с Ковид-19, китайският президент Си Цзинпин в реалност е скъсал Съвместната декларация за Хонконг, която е де факто договорът, гарантиращ метода на живот на Хонконг до 2047 година Китайски медии пък през днешния ден подлагат на критика побоят над юрист, нанесен от протестиращи в Хонконг през вчерашния ден.

Хонконгски медии оповестяват, че до побоят се е стигнало след спор сред жертвата и протестиращи, издигащи спонтанна укрепление в града. Кадрите от побоя бяха качени в обществените мрежи, а Хонгонската адвокатска асоциация сподели, че пребитият юрист е членувал в нея. В митингите през вчерашния ден бяха задържани над 180 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР