Китай предупреди държавните вносители на газ да спрат да препродават

...
Китай предупреди държавните вносители на газ да спрат да препродават
Коментари Харесай

Китай иска да спре продажбата на втечнен природен газ към Европа

Китай предизвести държавните вносители на газ да спрат да препродават полутечен природен газ на изпитващи дефицит на сила купувачи в Европа и Азия, с цел да обезпечат личните си доставки за зимния отоплителен сезон, заяви Блумбърг.

Националната комисия за развиване и промени, която е основният орган за обмисляне на стопанската система на страната, е поискала от PetroChina Co., Sinopec и Cnooc Ltd. да запазят количествата за вътрешна приложимост, настояват осведомени. Те са помолили да не бъдат назовавани, защото информацията не е обществена.

Макар че продажбите осигуриха известно облекчение на европейските купувачи, бързото запълване на запасите и рекордно високите транспортни разноски към този момент не вършат тази активност привлекателна, обясниха те.

Засега и комисията, и държавните компании не са коментирали.

Прогнозите за дефицит на газ евентуално са подтикнали Пекин да предприеме този ход, защото е поел ангажимент да обезпечи топлината на домовете тази зима. Препродажбите означиха внезапен поврат за Китай, който предходната година изпревари Япония и стана най-големият вносител на полутечен природен газ в света, с помощта на увеличените покупки на спот пазара, само че през 2022 година може да означи първия си спад.

Вносителите на сила ще наблюдават от близко висшите водачи, събрали се в китайската столица за едноседмичния партиен конгрес. Президентът Си Дзинпин акцентира енергийната сигурност в двучасовата си тирада в неделя, като повтори, че страната би трябвало да продължи напред с екологичния си преход по рационален метод, с цел да избегне рисковете от рецесия в доставките.

Цените на природния газ в Европа са спаднали с съвсем 60% от най-високата си стойност през август, макар че към момента са рекордни за това време на годината, защото районът се стреми да избегне доставките от Русия след нахлуването й в Украйна през февруари, разяснява Блумбърг. Напливът от доставки на полутечен природен газ за Европа се отразява отрицателно на спотовите цени в района, което кара някои снабдители да обмислят пренасочване на доставките назад към Азия, където цените са по-привлекателни.

Въпреки това, в случай че Китай се опита да обезпечи лични доставки, това може да докара до понижаване на доставките за Европа и да изостри енергийната рецесия в района при положение на студена зима. Китай има огромни контракти за закупуване на полутечен природен газ от експортьори като Съединени американски щати, като търговците от азиатската страна пренасочиха част от тези доставки към Европа тази година на фона на слабото търсене в страната.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР