Китай предаде жителите на Хонконг, така че Западът трябва да

...
Китай предаде жителите на Хонконг, така че Западът трябва да
Коментари Харесай

Китай предаде Хонконг, заяви последният британски губернатор на града

Китай съобщи жителите на Хонконг, тъй че Западът би трябвало да спре да се кланя на Пекин в очакване на илюзорни облаги, съобщи последният английски губернатор на някогашната колония Крис Патън, представен от Българска телеграфна агенция.

Пекин се готви да наложи нови закони за националната сигурност в Хонконг след продължителните продемократични митинги, състояли се в града предходната година, чиито поданици се употребяват с доста свободи, недостъпни в континенталната част на Китай.

Китайският парламент ще прегледа закон за отбрана за националната сигурност в Хонконг

"Жителите на Хонконг бяха предадени от Китай ", декларира Патън, представен от в. "Таймс ".

Англия има "морално, икономическо и юридическо " обвързване да се застъпи за някогашната си колония, добави той.

Патън присъстваше на предаването на колонията на Китай през 1997 година, след над 150-годишно английско ръководство. Автономията на града беше обезпечена посредством правилото "една страна, две системи ", включен в признатата през 1984 година взаимна декларация на тогавашните министър председатели на двете страни Маргарет Тачър и Чжао Цзъян. Но китайските проекти за налагане на закони за националната сигурност на Хонконг унищожават декларацията, акцентира Патън.

Съединени американски щати дефинираха проектозакона като "последни издихания " на автономията на града.

"Това, което виждаме, е нова китайска тирания ", съобщи Патън. "Британското държавно управление би трябвало да съобщи ясно, че сме очевидци на цялостното разрушение на взаимната декларация ", добави той.

Хонконгската лидерка Кари Лам съобщи, че нейното държавно управление ще сътрудничи напълно на китайския парламент за опазването на националната сигурност. Според нея, това няма да засегне правата и свободите, нито независимостта на хонконгските съдилища.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР