Китай потвърди днес историческата визита в Пекин на севернокорейския лидер

...
Китай потвърди днес историческата визита в Пекин на севернокорейския лидер
Коментари Харесай

Визитата на Ким Чен-ун в Китай връща Пекин на дипломатическата сцена

Китай удостовери през днешния ден историческата аудиенция в Пекин на севернокорейския водач Ким Чен-ун - първото му посещаване в чужбина от идването му на власт в края на 2011 година, по време на което той се срещна с китайския президент Си Цзинпин. Китайски медии дефинираха изненадващото посещаване от неделя до през днешния ден като импровизирано, а севернокорейски медии - като прелом в двустранните връзки, отбелязва във връзка събитието френският в. " Монд ".

Слухове за посещаване в Китай на почитан севернокорейски представител плъзнаха още в понеделник, откакто бяха публикувани фрагменти на брониран севернокорейски трен, пресичащ границата, а след това и конвой от публични коли, движещ се из Пекин. Не се знаеше обаче дали става въпрос за Ким или не.

Макар Пекин от дълго време да поддържа Пхенян, връзките сред двете страни напоследък се изостриха - Китай осъди изрично севернокорейските нуклеарни опити и даже утвърди интернационалните наказания и стартира да ги ползва, напомня вестникът.

Ким Чен-ун беше посрещнат с огромна церемониалност в Пекин преди плануваната си среща с Доналд Тръмп, написа различен френски ежедневник - " Ескпрес ". След траяла месеци замяна на закани за война сред Пхенян и Вашингтон поради севернокорейската нуклеарна стратегия Ким изрази подготвеност да се срещне с американския президент.

Визитата му в Пекин връща на авансцената китайската дипломация,

откакто имаше заплаха тя да бъде изтласкана на назад във времето от новината за среща на върха Ким-Тръмп, показва вестникът.

Севернокорейският деспот пристигна в Китай да се увери в поддръжката на президента Си Цзинпин преди плануваната си против с Доналд Тръмп и даде обещание нуклеарно разоръжаване на страната си, отбелязва в. " Фигаро ".

Зрелищен симптом за доближаване на двамата съдружници, чиито връзки бяха охладнели, са почестите и тържествеността, с които бяха посрещнати Ким и брачната половинка му освен това историческо посещаване. Очаква се Ким Чен-ун да се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин в края на април, а след това с Тръмп - до края на май, само че Пекин не желае да бъде държан настрани от договаряния за разоръжаването на Пхенян, с цел да отстоява стратегическите си ползи на полуострова. Пхенян, от своя страна, се пробва да си обезпечи поддръжката на могъщия си комшия ако договарянията с Вашингтон пропаднат. Тогава въздействието на Пекин би било основно за отбягване на война или усилване на глобите. Ким чен-ун евентуално желае да разполага с спомагателен коз в диалозите с Доналд Тръмп. Освен това той знае, че

няма да се оправи без помощта на Китай, в случай че желае да развива стопанската система

на страната си, заключава " Фигаро ". Северна Корея и Китай от дълго време са близки съдружници, само че в последните години връзките им бяха напрегнати, защото Пхенян избягваше въздействието на Пекин, а севернокорейските тествания на балистични ракети и нуклеарни опити накараха Китай да поддържа строгите наказания на Организация на обединените нации против Северна Корея. В понеделник обаче Ким дефинира връзките сред двете страни като " скъпи като живота ", написа английският в. " Файненшъл таймс ".

Вестникът цитира изявление на Ким, че в случай че Южна Корея и Съединени американски щати отговорят на севернокорейските старания откровено, основат мирна и постоянна атмосфера и одобряват поетапни и едновременни стъпки към мир, въпросът с нуклеарното разоръжаване на полуострова може да бъде решен.

Международният дебют на загадъчния 34-годишен севернокорейски водач с необявената му аудиенция в Пекин и изненадващите диалозите с президента Си Цзинпин седмици преди плануваните срещи с президентите на Южна Корея и Съединени американски щати усложняват с още една степен трескавата международна дипломация към севернокорейската стратегия за нуклеарни оръжия, написа в. " Ню Йорк таймс ". Визитата демонстрира, че Ким цени или се нуждае от утвърждението на Китай (а може би и от препоръките му), пробвайки се да натрупа дивиденти от рискованото дипломатически отваряне във връзка с Тръмп след траяло повече от година напрежение и взаимни закани, показва вестникът.

" Вашингтон пост " също отбелязва, че първото посещаване на Ким в чужбина от идването му на власт прибавя още един детайл към

комплицирания дипломатически пъзел към бъдещето на севернокорейската нуклеарна стратегия.

Вестникът акцентира, че Ким е бил съпроводен от най-висшите си помощници. Цитиран от изданието китайски специалист показва, че визитата по покана на президента Си Цзинпин преди срещите на Ким с южнокорейския и американския президент ще върне водещата роля на Пекин, който се притесняваше, че я губи в един исторически миг, преди началото на трагично развиване на Корейския полуостров. / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР