Китай посочи американските компании Raytheon и Lockheed Martin като ненадеждни

...
Китай посочи американските компании Raytheon и Lockheed Martin като ненадеждни
Коментари Харесай

САНКЦИИ: Китай постави Lockheed Martin и Raytheon в списъка на ненадеждните компании

Китай уточни американските компании Raytheon и Lockheed Martin като ненадеждни компании заради продажби на оръжие на Тайван, съгласно изказване, осведоми РИА Новости като се базира на китайското министерство на търговията.

В известието се оебелязва, че това решение е взето за отбрана на националния суверенитет, сигурност и ползи на развиването заради продажбата на оръжие на Тайван от съответните компании.

Веднъж включени в листата на ненадеждните компании, по-специално на гореспоменатите предприятия, е неразрешено да правят действия по импорт и експорт с Китай, да влагат в страната, на управлението на съответните компании е неразрешено да влизат в КНР, позволения за престояване и работа на висши ръководители на глобени компании се анулират.

Освен това, на фирмите се постановат санкции, чийто размер надвишава двойно сумата на договорите за продажба на оръжия за Тайван. Глобите би трябвало да бъдат платени в границите на 15 дни от публикуването на този документ, или ще бъдат наложени спомагателни финансови санкции и други ограничения.

През септември предходната година китайските управляващи взеха решение да наложат наказания на ръководителя и основен изпълнителен шеф на Raytheon Technologies.

По-рано предходната година Пентагонът заяви, че Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил допустима оръжейна договорка за 1,1 милиарда $ с Тайван. Според документите на ведомството става дума за доставка на 60 противокорабни ракети AGM-84K Harpoon Block II за 355 млн. $, 100 ракети въздух-въздух AIM-9X Block II Sidewinder за 85,6 млн. $, както и удължение на контракта за радарни станции в размер на $665,4 млн.

Bloomberg пък заяви през декември, цитирайки документ на Държавния департамент, че Съединени американски щати имат намерение да прибавят до 100 усъвършенствани ракети към системата за противовъздушна защита Patriot, дружно с радар и съоръжение за поддръжка на стойност 882 млн. $, към пакета за военна помощ за Тайван.

Ситуацията към островната страна ескалира след визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван при започване на август.

Китай, който счита острова за една от своите провинции, осъди визитата, разглеждайки този ход като поддръжка на Съединени американски щати за тайванския фракционизъм и организира широкомащабни военни учения. В средата на ноември, по време на Срещата на Г-20 в Индонезия, китайският президент Си Дзинпин се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и му сподели, че Тайван е алена линия в китайско-американските връзки, „ която не може да бъде прекрачена “. Байдън на собствен ред удостовери уговорката на Вашингтон към правилото за един Китай.

Припомняме, че Lockheed Martin е компанията, която би трябвало да произведи и достави на България осемте изтребителя F-16 Block 70, за които държавното управление на ГЕРБ и Оперативна програма подписаха контракт със Съединени американски щати.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР