Китай помага на Централна и Източна Европа да изградят занемарената

...
Китай помага на Централна и Източна Европа да изградят занемарената
Коментари Харесай

Китай инвестира в разцеплението на Европа

Китай оказва помощ на Централна и Източна Европа да изградят занемарената си инфраструктура. Политическата цена за това е висока, написа " Зюддойче цайтунг ", представен от " Дойче веле ", в разбор под заглавие " Китай влага в разцеплението на Европа ".

" През 2014 година в разгара на гръцката рецесия в Атина дойде китайският министър-председател Ли Къцян. Тогава той назова Гърция " входна врата към Европа ". Високата му оценка беше последвана от каузи. През 2009 година китайската корабоплавателна компания " Коско " влага в контейнерното пристанище на Пирея, а през 2016 година закупи мажоритарния дял акции на гръцкото пристанище ", написа Йенс Бастиан в разбора си за " Зюддойче цайтунг ".

По-нататък той показва, че пристанището на Пирея се е трансформирало в най-важния логистичен център на " Коско " в Югоизточна Европа. " И това не е единственият план на китайците, които систематично уголемяват вложенията си в европейската пристанищна конструкция ", показва Бастиан. Той задава следния въпрос: какво значат тези китайски вложения за европейските пристанища? И незабавно дава и отговор: от една страна, китайците си основават морски центрове за експортни артикули и услуги в Европа, а от друга - поражда мрежа от стратегически дялови участия в европейски компании. " Подобно развиване се следи и в европейския енергиен бранш ", акцентира Йенс Бастиан.

Не е единствено Унгария

По-нататък в разбора, оповестен в " Зюддойче цайтунг ", четем: " За реализирането на такива планове са нужни доста пари. Повечето китайски " континентални придобивки " се финансират от трите най-големи китайски държавни банки. Не съществува ли тогава заплахата за оказване на политическо въздействие посредством отпущането на държавни заеми? Вече се появиха и първите сигнали, които подхранват тези опасения. Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че страните от Централна и Югоизточна Европа се нуждаят от огромни финансови средства за инфраструктурни планове. И в случай че не получат тези средства от Европа, ще се извърнат към Китай.

Унгария не е индивидуален случай. И други страни - членки на Европейски Съюз, като Хърватия и Гърция реализират своите инфраструктурни планове с китайско финансиране. Кандидат-членките Сърбия и Черна гора също са взели китайски заеми - да вземем за пример за построяването на един мост в Белград и за основаването на магистрална връзка от пристанището в Бар до границата. (...) Задлъжнялостта на тези страни пораства, а с нея и финансовата им взаимозависимост от Китай. "

Йенс Бастиан показва, че тази китайска интензивност се добавя от една " архитектура на съдействието сред 16 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа и Китай ", които се срещат всяка година. Чрез това съдействие китайците осъществят разнообразни свои проекти в границите на Европейски Съюз и отвън него, акцентира създателят.

" Избраният неотдавна за доживотен президент Си Цзинпин акцентира непрекъснато, че Пекин няма интерес да изнася своя политически модел в други страни. Неговото държавно управление обаче акцентира, че в доста сфери на политиката за развиване, както и в инфраструктурата съществуват " китайски други възможности " ", четем още в разбора в " Зюддойче цайтунг ".

Същевременно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа към този момент се вижда възходящото въздействие на Китай, показва Йенс Бастиан и дава образец с миналогодишния отвод на Гърция да гласоподава дружно с всички останали страни членки осъждането на потъпкването на човешките права в Китай от Съвета за човешки права към Организация на обединените нации. Още през юли 2016 година пък Унгария, Хърватия и Гърция отхвърлиха да признаят обвързващото решение на Постоянния трибунал в Хага, съгласно което Китай няма никакви исторически права над територии и първични материали в Южнокитайско море.

Какви са провокациите пред Европейски Съюз?

В разбора си за " Зюддойче цайтунг " Йенс Бастиан написа, че Брюксел изпитва все по-големи компликации да наложи единна политическа линия по отношение на Китай. Пекин от своя страна употребява различията в Европейски Съюз и по някои съществени политически въпроси, макар че не носи виновност за тяхното пораждане, показва още създателят.
" Тук се демонстрират споровете сред Севера и Юга, сред Изтока и Запада, които тлеят от години. Китай съставлява предизвикателство и за най-новото поле на спорове по дълготрайните политически тематики като спешния мениджмънт и бежанската и миграционната политика.

Това е политическо предизвикателство за еврокомисията. В своето послание за положението на Съюза през септември 2017 година ръководителят на Комисията Жан-Клод Юнкер формулира един нов стратегически метод под мотото " инспекция на вложенията ". Без да посочва поименно Китай, той изброи стратегически сфери като енергийния бранш, въздушното пространство и превоза, които би трябвало да бъдат подложени на строги инспекции при бъдещи сливания с задгранични компании ", четем по-нататък.

В края на разбора си Йенс Бастиан показва, че и Европейският парламент упорства за строги инспекции на вложенията, и напомня, че френският президент Еманюел Макрон също е направил сходни оферти, а през юли 2017 година Берлин е стегнал закона си за външната търговия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР