Китай подмамва страните от Източна Европа с изгодни милиардни кредити,

...
Китай подмамва страните от Източна Европа с изгодни милиардни кредити,
Коментари Харесай

Създава ли Китай "стратегическа корупция" с кредитите си в Източна Европа

Китай подмамва страните от Източна Европа с преференциални милиардни заеми, а след това употребява дълговата им взаимозависимост за реализиране на личните си цели, четем в обширна обява по тематиката на списание " Фокус ". Тя е показана от " Дойче веле " под заглавието " Източна Европа и китайските милиарди "

Влиянието на Пекин в Източна Европа нараства. Това се видя доста добре и на провелата се в София среща на върха сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, така наречен формат 16 + 1, показва немското списание " Фокус ".

От 2012 година Китай употребява този конгрес, с цел да стъпи в Източна Европа - район, който е мощно насочен към Запада и в който частично се гледа сериозно на Китай. Източноевропейските страни-членки на Европейски Съюз са удовлетворени, че по този метод се трансформират в равносилен сътрудник на Китай - сходно на огромните западноевропейски страни. Към това се прибавят и големите финансови средства, които Китай дава обещание на 16-те: единствено през 2016 и 2017 китайските вложения в района са достигнали 9,4 милиарда $. От тях малко над половината са били направени в страните от Западните Балкани, четем в обявата.

Кредитите преследват и други цели

Особено атрактивни в това отношение са инфраструктурни планове и заеми, които не зависят от утвърждението на Брюксел и неговите тромави стратегии за финансиране. Опростените критерии за разпределяне на такива заеми крият заплахата от възникването на един тип " стратегическа корупция ", директно или косвено крепяща същестуващите режими в тези страни. Наблюдателите виждат този резултат да вземем за пример в заема в размер на 1.7 милиарда $, провиснал на Унгария за железопътен план от Китайската банка за развиване.

По този метод Китай си построява един пояс от благоразположени към него страни, които той употребява като инструмент за оказване на въздействие върху Европейски Съюз или за по-нататъшното му разцепление. Най-вече нестабилната политическа обстановка в Източна Европа, и изключително в страните от Западните Балкани, подтиква китайците да работят над новия път на коприната, заобикаляйки изцяло Брюксел, четем в обявата на " Фокус ".

По-нататък изданието изяснява по какъв начин тъкмо наподобява отпущането на заеми от Китай за обособените планове. Кредитите, отпускани най-много за транспортни и енергийни планове, нормално покриват до 85 % от общите разноски. Те са с дълги погасителни интервали (20 години) и преференциални лихви (около 2 процента). Те не минават през ситото на наложителните за Брюксел тръжни процедури, по тази причина и държавните управления на съответните страни са склонни да преглътнат това, че около парите кредиторът пробутва на кредитополучателя своя работна ръка и свое техническо съоръжение за осъществяването на плана. А един път задлъжнели, страните от района стартират да се въздържат от остри рецензии към Пекин.

Търговският продан сред Китай и страните от района нараства доста бързо. И въпреки всичко огромните инвестиици към момента се бавят, написа " Фокус ". Изданието цитира българския министър на стопанската система Емил Караниколов, съгласно който през 2017 година Българската банка за развиване е подписала с китайски финансови институции кредитни съглашения за над 100 млн. евро. Парите са предопределени за планове в секторите превоз, възобновими енергийни източници, строителство, селско стопанство, индустрия и други. Отделно от това българското Министерство на районното развиване договаря с евентуални китайски вложители, които имат интерес от съдействие в пътната инфраструктура на територията на България. Говори се и за бъдещи вложения в българското земеделие. Освен това Китай наподобява има интерес и към построяването на нуклеарни реактори в България и Румъния.

Добре пристигнало за българското държавно управление

За българското държавно управление, постоянно подложено на критика от Брюксел за неприятното действие на правосъдната система и незадоволителните резултати в битката против корупцията, китайските вложения (особено в инфраструктурата) са добра опция на европейските структурни фондове. Китайските заеми могат да дадат подтик на редица инфраструктурни планове, зад които не стоят безусловно стопански съображения, и които се утвърждават в прекомерно съмнителни процедури. От това изгода извлича мощно изразената олигархична система, която по този метод укрепва в допълнение, написа " Фокус ".

Докато Европейски Съюз, изживяващ сега най-тежката рецесия в своята история, е ангажиран с бъдещето си, със своите вложения за милиарди Китай основава свършени обстоятелства в Източна Европа. В тази част на Европа, както прочее и в Централна Азия, Китай ще се трансформира от ден на ден в мощен съперник на Русия, като освен това Пекин може да предложи доста повече в икономическата област в сравнение с Москва.

Кредитната политика на Китай, която не се вълнува от демократични правила или господство на закона, е доста атрактивна най-много за локалните корумпирани или олигархични структури. И в този смисъл тя съставлява още един препъни камък пред по-нататъшното демократизиране на страните от Източна Европа, показва в умозаключение немското списание " Фокус ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР