Китай почете хората, починали от коронавирус. Точно в 10 ч.

...
Китай почете хората, починали от коронавирус. Точно в 10 ч.
Коментари Харесай

Китай сведе глава в памет на жертвите на коронавируса

Китай уважи хората, умряли от ковид. Точно в 10 ч. (5 ч. българско време) в цялата страна, в границите на три минути, завиха сирени и знамената бяха спуснати на половина, предадоха международните организации.
Шофьорите стопираха своите коли и започнаха да надуват клаксона. Влаковете и корабите също започнаха да издават звуков сигнал, а пешеходците, доста от които с покупки в в ръце, останаха на място на тротоара. Президентът Си Цзинпин и други високопоставени представители на комунистическото управление на страната отдадоха респект в столицата Пекин.
Възпоменателната демонстрация се състоя в един от най-важните дни от китайския Лунен календар, отбелязва Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция. На нея по принцип милиони китайци пътуват до родните си места, с цел да почетат паметта на своите предшественици. Тази година обаче ритуалът минава в мрачна конюнктура, като управляващите желаеха от хората да не вървят на гробищата.
Отдаването на респект бе изключително прочувствено в централния град Ухан, откъдето потегли разпространяването на вируса в края на предходната година, отбелязва Асошиейтед прес. На 23 януари 11-милионният мегаполис бе подложен под цялостна обсада - мярка, която след това бе смекчена - и китайското управление отдаде дължимото на "града воин " за жертвите, направени от неговите поданици.
Четирима души са умряли в Китай (без Хонконг и Макао) от новия ковид през последното денонощие, съобщи ТАСС, като се базира на Държавния комитет по въпросите на хигиената и опазването на здравето. С това общият брой на смъртните случаи в страната, където вирусът се появи в края на предходната година, доближи 3326. Китай, който допреди половин месец бе епицентърът на болестта, към този момент е чак на пето място по умряли след Италия, Испания, Съединените щати, Франция и Англия и съвсем доближат от Иран.
През последното денонощие в Китай са били регистрирани 19 случаи на болест - един в Ухан и 18 "внесени " от чужбина. С това общият брой на диагностицираните замразени в страната доближи 81 639. По този индикатор Китай към този момент остава след Съединени американски щати, Италия, Испания и Германия. 888 от инфектираните са пристигнали от чужбина. Почти всички нови случаи в Китай през последните дни са "внесени ".
2567 души са умряли единствено в град Ухан - над три четвърти от всички смъртни случаи в страната, показва Ройтерс. Асошиейтед прес отбелязва, че данните за инфектираните и умрелите в Китай като цяло евентуално са подценени.
Китаец бе наказан на 18 месеца затвор за това, че пътувал в чужбина от 1 до 6 март и не уведомил управляващите, не отговарял на телефонни позвънявания и предиздвикал майка си да излъже за местонахождението му. След като се върнал в Китай, мъжът, разпознат единствено с фамилното си име Го, ходил на работа с метрото в централния град Чжънчжоу на 8 и 9 март. После той вдигнал температура, почнал да изпитва болки в гърлото и бил диагностициран с ковид. Над 40 индивида, които са били в непосредствен контакт с мъжа, били сложени под карантина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР