Китай планира да създаде в София център, който да изучава

...
Китай планира да създаде в София център, който да изучава
Коментари Харесай

В София ще има "изследователски център" за съвместимост между нормите на Китай и ЕС

Китай възнамерява да сътвори в София център, който да учи съвместимостта на стандартите и процедурите в страната с тези на Европейския съюз. Това сподели китайският премер Ли Къцян в изказване при започване на срещата си на четири очи с българския президент Румен Радев.

В думите Ли и Радев имаше разминаване за това дали към този момент е взето решение центърът да се сътвори, или концепцията просто се изследва. Гостът - първи китайски министър председател, пристигнал в България от 18 година насам - обаче разгласи, че учредяването на центъра ще бъде обявено на утрешната среща на Китай и страните от Централна и Източна Европа (т. нар. формат " 16+1 " ) в София.

" С ръководителя Ли Къцян се съгласихме, че си коства да проучим концепцията за създаване в София на център за перспективни проучвания, който да работи в направленията, които досега ни стопират - неналичието на задоволително информация, недобро познаване на стандарти, процедури и модели на действие на двете страни, " сподели Радев. Според президента е нужно да се търси " синергия сред китайските начинания от една страна и европейските политики и стандарти от друга ". По думте му един подобен център " може неимоверно да увеличи успеваемостта на нашите връзки и да спомага за съгласуваност на плановете в икономическата и всички други сфери в нашия район. "

" Току-що президентът на Република България ми предложи концепция за основаване на нов проучвателен център в София. Мисля, че е доста добра, нужна концепция, с доста мъдрост, " сподели в отговор Ли. " Утре ще се организира срещата с водачите от Централна и Източна Европа и тогава желая да разглася, че в София ще се учредява този център. "

Той разясни, че причина са различията с разпоредбите и законите на Европейския съюз, зараждащи към напредналото съдействие в границите на форума " 16+1 " сред Китай и страните от района. " В този подтекст мисля, че е хубаво да се сътвори един проучвателен център, " добави китайският министър председател. Впоследствие той продължи с уточненията за центъра, само че микрофоните за публицистите бяха изключени.

Отвъд енергетика и инфраструктура

" Китай е наш сътрудник от първостепенно значение. Още повече, че във времена на подкопаване на пазарната стопанска система Китай се трансформира в стожер на тези правила, " сподели още българският президент при започване на взаимното изказване.

Радев дефинира форума " 16+1 " като " един работещ механизъм за стимулиране на търговски, стопански, транспортни и други връзки. " Същевременно " прегледът на китайското икономическо наличие демонстрира, че прилежащи страни като Румъния, Сърбия, Гърция се радват на доста по-голямо китайско икономическо наличие. Затова желаем да наваксаме... и да установим ефикасни и рационални връзки " и то освен с вложения в енергетиката и транспортните инфраструктурни планове, а и в индустрията, науката, селското стопанство и туризма, добави президентът. Стокообменът, въпреки да е във напредък, съгласно него също е надалеч от упованието.

България също по този начин чака от Китай да форсира достъпа на български селскостопански и други артикули до китайския пазар, разгласи президентът. " И, несъмнено, доста повече туристи от Китай, за което обаче вие, господин министър председател, би трябвало да ни съдействате за директна линия сред София и Пекин. "

Радев благодари на китайските управляващи и посланика за помощта в издирването на алпиниста Боян Петров.

" Много се веселя да дойда в България - втората страна в света, която призна Китайската национална република. Вече не съществува Съюз на съветските социалистически републики и може да се каже, че България е първата страна, " сподели също Ли Къцян при започване на прекъснатото си изказване. Малко преди него Радев направи сходен коментар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР