Китай планира да разшири космическата си станция от три на

...
Китай планира да разшири космическата си станция от три на
Коментари Харесай

Космическа дипломация: Китай разширява своя „Небесен дворец“

Китай възнамерява да разшири галактическата си станция от три на шест модула през идващите години, предлагайки на астронавтите от други страни различна платформа за галактически задачи наоколо до Земята, защото Международната галактическа станция (МКС), ръководена от НАСА, наближава края на виталния си цикъл, оповестява Reuters.

Експлоатационният живот на китайската галактическа станция ще бъде повече от 15 години, декларират от Китайската академия за галактически технологии (CAST) по време на 74th International Astronautical Congressв в Баку, Азербайджан, в сряда. Това е доста повече от авансово оповестените 10 години.

Самостоятелно построената китайска галактическа станция, известна още като Tiangong или „ Небесен замък “ на китайски, е изцяло оперативна от края на 2022 година, като сега приема най-много трима астронавти на орбитална височина до 450 км.

Със своите 180 метрични тона след разширението си до шест модула, Tiangong към момента ще има едвам 40% от масата на МКС, която може да побере екипаж от седем астронавти. Но МКС, която е в орбита повече от две десетилетия, се чака да бъде изведена от употреба след 2030 година, почти по същото време, когато Китай декларира, че чака да се трансформира в " съществена галактическа мощ ".

Миналата година, откакто Tiangong стартира да действа пълноценно, китайските държавни медии декларират, че Китай няма да бъде " безпомощен ", когато МКС се насочи към извеждане от употреба, и прибавят, че " няколко страни " са поискали да изпратят свои астронавти на китайската станция.

Космическата дипломация на Пекин обаче се сблъсква с някои проблеми. Европейската галактическа организация (ЕКА) да вземем за пример разгласи тази година, че няма бюджетна или " политическа " зелена светлина за присъединяване в разгръщането на станцията, отлагайки дългогодишния проект за изпращане на европейски астронавти там.

" Отказът от съдействие с Китай в региона на пилотираната космонавтика е явно непредвидлив, което разкрива, че борбата в лагера, воден от Съединени американски щати, е довела до нова галактическа конкуренция ", написа в отговор националистическият китайски таблоид Global Times.

Иначе Tiangong се трансформира в емблема на възходящото въздействие и убеденост на Китай в галактическите му инициативи. Космическата станция разрешава на страната да стане действителен съперник на Съединени американски щати в тази област, откакто преди този момент беше изолирана от МКС, защото новоприето американско законодателство забрани на китайската галактическа организация да си сътрудничи с НАСА, директно или индиректно.

Русия, участник в МКС, има сходни проекти за галактическа дипломация, като предлага сътрудниците на Москва от групата БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, да построят модул за нейната галактическа станция.

Миналата година съветската галактическа организация Роскосмос съобщи, че възнамерява да построи галактическа станция, състояща се от шест модула, в които ще могат да бъдат настанени до четирима космонавти, напомня в умозаключение осведомителната организация.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР