Китай планира да постави по-ниска цел за икономическия си растеж

...
Китай планира да постави по-ниска цел за икономическия си растеж
Коментари Харесай

Понижени очаквания: Китай планира 6-6,5% ръст за 2019 г.

Китай възнамерява да сложи по-ниска цел за икономическия си напредък сред 6-6,5% през 2019 година спрямо задачата от предходната година да бъде към 6,5%, съгласно политически източници, представени от Reuters. Този спад се дължи на по-високите мита от Съединени американски щати и отслабването на вътрешното търсене.

Предложената цел, която ще бъде оповестена на годишната парламентарна сесия през март, е била утвърдена от най-висшите водачи на годишната икономическа конференция на закрити порти в средата на декември, съгласно четири източника, които знаят за резултата от срещата.

Данните по-късно този месец се чака да покажат, че китайската стопанска система е повишена с към 6,6% през 2018 година - най-слабият растеж от 1990 година насам. Анализаторите предвиждат по-нататъшна загуба на инерция тази година, преди резултатът от подхванатите от държавното управление ограничения за поддръжка на стопанската система да се усети.

" Много е мъчно растежът да надвиши 6,5% (тази година), а може да има проблеми, в случай че растежът падне под 6%, " споделя един източник, който изиска анонимност заради чувствителността на въпроса.

Тъй като втората по величина стопанска система в света забавя темпото, водещите водачи на Китай деликатно следят равнищата на претовареност, защото фабриките биха могли да бъдат принудени да изгубят служащи в изискванията на комерсиална война със Съединени американски щати, макар по-устойчивия бранш на услугите.

През идващите две години е нужен растеж от към 6,2%, с цел да се реализира дългогодишната цел на ръководещата комунистическа партия за удвояване на брутния вътрешен артикул и приходи през десетилетието до 2020 година и да се трансформира Китай в " непретенциозно просперираща " нация.

 Китай регистрира най-слабата промишлена интензивност от май 2017-а
Китай регистрира най-слабата промишлена интензивност от май 2017-а

Стойността на PMI за първи път е под 50, което разделя растежа на бранша от неговото стесняване

" Като се има поради заетостта, приходите и стабилността, се нуждаем от растеж от най-малко 6% тази година ", споделя един от източниците.

Приемането на диапазон като цел ще даде опция на политиците да маневрират в изискванията на неустановеност, провокирана от митническата война със Съединени американски щати, до момента в който двете страни се стремят към съглашение за разрешаване на различията си преди март.

Правителството възнамерява да резервира задачата за 3% потребителска инфлация за 2019 година, макар неотдавнашното понижаване на цените, оставяйки си пространство да подтиква по-слабото ползване.

Данните от тази седмица демонстрираха, че потребителската инфлация в Китай се е намалила до 1.9% през декември от 2.2% през ноември - под държавната цел за цялата година.

Повече тласъци

Китайските водачи се насочиха към по-голям напредък след срещата през декември, оставяйки настрани устрема си да овладеят финансовите и дълговите опасности.

" Натискът върху стопанската система е значителен и цялостният фокус на политиката е стабилността през тази и даже идната година ", декларира един от източниците.

Централната банка евентуално ще изпомпва повече пари посредством по-нататъшно намаление на наложителните запаси за банките след широкообхватното редуциране от този месец, пробвайки се да насочи повече заеми към дребни и частни компании - жизненоважни за растежа и работните места, съгласно политическите източници.

Правителството към момента не е склонно да понижи референтните лихвени проценти, макар намаляването на натиска върху юана, поради опасения, че всяко придвижване може да подтиква приключването на капитали, защото доходността на краткосрочните облигации на Китай е паднала под тези на Съединени американски щати.

Очаква се държавното управление да усили фискалните тласъци тази година с по-строги данъчни облекчения, с цел да помогне на предприятията и да усили разноските за инфраструктурни планове, оповестяват източниците.

Годишният бюджетен недостиг може да нарасне по отношение на миналогодишният от 2,6% от брутния вътрешен артикул, само че евентуално ще остане под 3%, настояват източници, без да дават съответни числа.

На локалните държавни управления може да бъде разрешено да емитират до 2 трилиона юана на специфични облигации през 2019 година, спрямо 1,35 трилиона юана предходната година, споделят източниците.

По отношение на намаляването на налозите, акцентът ще бъде върху вероятно понижаване на налога върху добавената стойност (ДДС), който варира от 6% за бранша на услугите и 16% за производителите. Такива налози съставляват повече от една трета от общите държавни доходи.

Малко евентуално е политиците да разхлабят контрола върху пазара на недвижими парцели в цялата страна, само че могат да дадат на провинциалните и градските управляващи повече независимост на деяние да трансформират политиките, с цел да запазят стабилността на локалните пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР