Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции,

...
Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции,
Коментари Харесай

Китай се превръща в големия победител от пандемията

Китай първи беше обиден от ковид. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин вкара, с цел да ограничи разпространяването на Ковид-19, удариха тежко търговията в страната. За първи път от началото на формалната статистика през 1992 година, втората по величина стопанска система в света регистрира спад от 6,8% през първото тримесечие. След експлоадирането на епидемията от ковид в Ухан на процедура цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха различен избор, с изключение на да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги ограничения явно са се отплатили освен от епидемиологична, само че и от икономическа позиция. От месеци в Китай съвсем не са регистрирани нови случаи на инфектирани. Според формалните данни от Пекин дневно има не повече от 20 положителни проби, които нормално се откриват единствено при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те по този начин или другояче би трябвало да останат в карантина в особено обособени за задачата хотели в продължение на две седмици. По този метод рискът от разпространяване се предотвратява.

Китайската стопанска система още веднъж е в напредък

Китайската стопанска система още веднъж набира скорост. След растеж от 3,2 % през второто тримесечие, през третото тримесечие той доближи 4,9 %, заяви в понеделник статистическата работа в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, в сравнение с анализаторите предвидиха. Те чакаха нарастване от 5,5 %. Резултатът обаче разрешава на Китай да компенсира спада напролет. Според формалните данни стопанската система на Китай е повишена с 0,7 % през първите девет месеца на годината, оповестява " Шпигел ". Хората на Запад с удивление виждат по какъв начин в Ухан още веднъж се провеждат празненства с десетки хиляди участници и че в Китай са осъществени над 600 милиона пътувания по време на празниците при започване на октомври.

Китайската статистическа слуба разгласи, че други индикатори също са посочили усъвършенствания през третото тримесечие: промишленото произвеждане се е нараснало с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели растеж от 0,9% спрямо миналата година.

Данните за външната търговия предходната седмица още веднъж задминаха упованията. Въпреки че доста от комерсиалните сътрудници на Китай се борят с вируса, износът е повишен с 9,9% през септември спрямо миналата година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се приближава до Вашингтон

Икономистите чакат Китай да бъде единствената огромна стопанска система тази година, която да приключи годината с позитивен напредък. В актуалната си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) пресмята, че Китай ще излезе като победител в международната конкуренция за икономическо възобновяване.

Според МВФ китайският БВП ще се усили с 1,9 % тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 година валутният фонд чака растеж от 8,2%.

За съпоставяне: За Германия тази година се чака спад от 6,0%, последван от нарастване с 4,2%. Според прогнозата американската стопанска система ще се свие с 4,3% през 2020 година и по-късно ще нарасне с 3,1% през идната година. В кратковременен проект пандемията от ковид ще свие разликата сред двете най-големи стопански системи - Съединени американски щати и Китай.

Страхът от последваща вълна остава

Въпреки че възобновяване наподобява добре на хартия, Китай също се бори с разнообразни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна мощно бедните пластове от популацията. Средният месечен приход на служащите мигранти е понижен с съвсем 7 % през второто тримесечие спрямо миналата година, съгласно изчисленията на Световната банка. Милиони хора са изгубили работата си. Безработицата е 5,4 %, оповестява " Файненшъл Таймс ". В Съединени американски щати тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на държавното управление от нова огромна зараза беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на Ковид-19, управляващите незабавно подложиха повече от 100 000 чиновници на проби. В рамките на четири дни цялото население от съвсем 10 милиона души също беше тествано. В последна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е лимитирано до болничното заведение и не е публикувано измежду необятната общност. С сходни всеобщи проби и местни локдауни Китай съумя да задържи под надзор и други местни огнища, да вземем за пример в Пекин и на границата с Мианмар.
 Икономическото възобновяване на Китай подмина половината население
Икономическото възобновяване на Китай подмина половината население

Пекин избра К-образно възстановяване
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР